Norjan hallitus säilyttämässä valta-aseman rimaa hipoen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjan hallitus säilyttämässä valta-aseman rimaa hipoen

Ovensuukyselyt ja alustavat tulokset lupasivat maanantai-iltana Norjan keskusta-vasemmistolaiselle hallitukselle niukkaa enemmistöä maan suurkäräjille.

14.9.2009 22:40 | Päivitetty 14.9.2009 23:50

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n tekemän kattavan ennusteen mukaan hallituspuolueet saisivat 86 paikkaa ja oppositiopuolueet 83 paikkaa suurkäräjille. Kun äänistä oli myöhään illalla laskettu puolet, paikat olivat hallituspuolueiden hyväksi samoin lukemin.

- Tiedämme kaksi asiaa: ensinnäkin tästä tulee hyvin jännittävää, ja toisekseen työväenpuolue on tehnyt mahtavan vaalitaistelun, pääministeri Jens Stoltenberg sanoi uutistoimisto NTB:lle ensimmäisten tulosten tultua julki työväenpuolueen vaalivalvojaisissa.

Mikäli nykyinen työväenpuolueen johtama "punavihreä" hallitus säilyttää myös lopullisissa tuloksissa enemmistön suurkäräjillä, se jatkaa hyvin todennäköisesti hallituksessa samalla kokoonpanolla. Työväenpuolueen lisäksi hallituksessa istuu sosialistinen vasemmistopuolue sekä keskustapuolue.

Ulkoministeri Jonas Gahr Störe oli NRK:n haastattelussa varovaisen optimistinen.

- Hallituksen uudelleenvalinta ei ole tavallista Norjassa, eikä keskusta-vasemmistolaisen hallituksen uudelleenvalinta ole tavallista Euroopassa, Störe totesi. Opposition hallitusvaihtoehdot hämmensivät

Keskusta-oikeistolainen oppositio näyttää kompastuneen loppumetreillä muun muassa epäselvään hallituskysymykseen.

Vaikka vaalikampanjan aikana keskustelu on aaltoillut veroista koulutusjärjestelmään, selkeää avainkysymystä ei ole noussut.

Vaalikeskusteluissa on pyörinyt sitäkin enemmän juuri hallituskysymys, ja oppositiossa olevan oikeiston hajanaisuus.

- Tämä on myös voinut vaikuttaa positiivisesti nykyisen hallituksen kannatukseen. Ihmiset haluavat äänestää selkeää vaihtoehtoa. Jos äänestät liberaaleja tai konservatiivipuolue höyreä, et tiedä millaisen hallituksen saat, oslolainen vaalitutkija Rune Karlsen sanoi ennen vaaleja. Edistyspuolue rikkoi oppositiorintaman Opposition hajanaisuuden takana on ollut lähinnä suurin oppositiopuolue edistyspuolue, jonka oikeistopopulistinen linja on tehnyt oikeiston yhteistyöstä hankalaa, ja joidenkin puolueiden osalta täysin mahdotonta. Ensimmäisten ennusteiden mukaan edistyspuolueen kannatus ei muuttunut merkittävästi edellisistä vaaleista.

Neljästä oppositiopuolueesta liberaalipuolue ja kristillinen kansanpuolue ilmoittivat hyvissä ajoin ennen vaaleja, että edistyspuolue on heidän näkökulmastaan poliittisen kentän kaukaisin puolue. Ne eivät halua istua samassa hallituksessa edistyspuolueen kanssa, eivätkä myöskään tukea hallitusta, jossa edistyspuolue istuisi.

Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen on puolestaan ilmoittanut, että puolue ei tule tukemaan mitään hallitusta, jossa se itse ei ole osallisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?