Bushin sukujuuret Suomessa! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bushin sukujuuret Suomessa!

Vuonna 1639 hyppäsi Måns Andersson -niminen mies Göteborgissa Kalmar Nyckel -laivaan, joka kuljetti hänet Amerikkaan. Andersson asettui perheineen Delawaren Uusi Ruotsi -siirtokuntaan ja alkoi viljellä tupakkaa.

4.4.2006 12:55 | Päivitetty 4.4.2006 0:00

Anderssonin suku kasvoi ja levisi uudella mantereella. Ja nyt amerikkalaiset sukututkijat ovat selvittäneet, että yksi hänen kaukaisista jälkeläisistään suoraan alenevassa polvessa on itse presidentti George W. Bush.

Ruotsalaiset olivat eilen innoissaan Svenska Dagbladet -lehden julkaisemasta tiedosta ja etsivät Anderssonille - ja samalla myös Bushille - sukulaisia Ruotsista.

Mutta IS tutki asiaa ja sai selville, että Måns Andersson oli pikemminkin suomalainen - tosin Suomi kuului tuolloin Ruotsiin, joten tulkinta on tietenkin tehty sinivalkoisten tutkijanlasien läpi.

Måns Anderssonin syntyperästä on tutkijoille jäänyt vihjeeksi hänen tupakkatilansa nimi Silleryd, joka viittaa Ruotsin Värmlandin maakunnassa sijaitsevaan Sillerudin kylään.

Tällä perusteella muun muassa ruotsalainen Aftonbladet -lehti otsikoi juttunsa eilen: "George Bush, värmlantilainen".

Delawaren siirtolaisia tutkineet suomalaiset ovat kuitenkin aina luokitelleet Måns Anderssonin suomalaiseksi, sillä hänen tilansa sijaitsi samalla alueella kuin muiden suomalaissiirtolaisten viljelykset. Aluetta jopa kutsuttiin nimellä "Finland".

Suomalainen pastori Salomon Ilmonen käytti vuonna 1919 julkaistussa tutkimuksessaan Anderssonista nimitystä "the Finn".

- Nämä tiedot ja viittaukset antavat aiheen uskoa, että Andersson oli suomalainen. Sataprosenttista varmuutta ei tietenkään saada, koska alkuperäislähteitä ei ole, kommentoi suomalaistutkija Karl-Gustav Olin eilen IS:lle.

Olinin mukaan Måns Andersson on saattanut olla myös niin sanottu "talvehtija", joka asui kesät kotiseudullaan Pohjanmaalla, mutta muutti talveksi Värmlandiin. Tämä selittäisi sen, miksi hän puhui ruotsia ja antoi tilalleen Amerikassa ruotsalaiskylän nimen.

(IS/ Jari Alenius)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?