Rabinin murhaaja sai osallistua poikansa ympärileikkaukseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rabinin murhaaja sai osallistua poikansa ympärileikkaukseen

Useat kymmenet israelilaiset osoittivat sunnuntaina mieltään Rimonimin vahvasti vartioidun vankilan ulkopuolella.

5.11.2007 6:50

Korkeiden muurien sisäpuolella suoritettiin ympärileikkaus pikkupojalle, jonka nimi on Jinon Elia Shalom Amir. Samaan aikaan toisaalla Israelissa muistettiin entistä pääministeriä Jitzhak Rabinia, joka murhattiin tasan 12 vuotta sitten eli 4.11. 1995 Tel Avivissa.

Tapaukset kytkeytyvät yhteen siksi, että ympärileikatun pikkupojan isä on Rabinin ampuja, äärijuutalainen Jigal Amir. Tuore isä voitti viime viikolla oikeustaistelun ja sai osallistua poikansa tärkeään uskonnolliseen rituaaliin - monien israelilaisten tyrmistykseksi.

Amir avioitui vuonna 2004 venäläissyntyisen Larissa Trimboblerin kanssa ja sai myöhemmin oikeuden myös perhetapaamisiin - tuolloinkin vasta oikeustaistelun jälkeen. Kohtalon oikusta heidän poikansa ympärileikkauksen päivämäärä osui lopulta juutalaisen perinteen mukaan juuri Rabinin murhan vuosipäiväksi.

Tapauksesta sukeutui poliittinen kiista, sillä valtaosa israelilaisista haluaisi Amirin istuvan eristyssellissään loppuelämänsä ilman kontaktia ulkomaailmaan.

- Hän tappoi pääministerin, hän ei ole kuka tahansa murhaaja. Hän yritti tuhota demokratiamme, sanoi vankilan ulkopuolella eilen mieltään osoittanut Matan Josefor-Berg, 25.

Amirilla on yhä myös oma vankka tukijoukkonsa, jonka mielestä Rabinin murha oli oikeutettu, koska tämä oli tehnyt rauhan palestiinalaisten kanssa ja luovuttanut Israelin maata viholliselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?