Pommeja pakoon Saksassa! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pommeja pakoon Saksassa!

Hannover muuttui eilen osittain aavekaupungiksi, kun yli 22000 asukkaan oli poistuttava kodeistaan räjähdysvaaran vuoksi.

16.10.2006 7:05

Kyseessä oli yksi suurimmista rauhanajan evakuoinneista Saksassa.

- Huomio, huomio, täällä puhuu poliisi! Pommin purkamisen vuoksi vaadimme teitä poistumaan suljetulta alueelta, poliisi kuulutti kaiuttimista aamutuimaan.

Purkamista odotti kolme toisen maailmansodan aikaista lentopommia. Kaksi niistä oli muhinut muutaman metrin syvyydessä maan alla viheralueella, yksi vain muutaman metrin päässä omakotitalosta.

Talon asukkaat olivat evakuoineet itsensä lisäksi myös osan omaisuuttaan siltä varalta, etteivät pomminpurkajat olisi onnistuneet tekemään pommista vaaratonta. Silloin se olisi jouduttu räjäyttämään.

Asukkaille oli tiedotettu pommin purkuoperaatiosta runsas viikko sitten. Evakkoon joutuivat myös kahden hoitokodin asukkaat.

- Olen muuttanut niin usein ja kokenut niin paljon sodan aikana, että kestän myös tämän, myhäili hyväntuulinen 87-vuotias Ursula Gervens uutistoimisto DPA:lle, kun häntä vietiin ambulanssiin ja väliaikaiseen sairaalaan kasarmille.

Suuroperaatio työllisti yhteensä lähes tuhat poliisia, palomiestä, sotilasta ja ensiavun ammattilaista.

Asiantuntijat onnistuivat purkamaan kaksi pommeista ilman vahinkoja. Kolmas osoittautui vaarattomaksi. Asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa jo eilen iltapäivällä.

Evakuointi jää tuskin viimeiseksi Hannoverissa. Liittoutuneiden kymmenisen vuotta sitten luovuttamista ilmakuvista ilmenee, että kaupungin alla makaa vielä satoja suutaripommeja.

- Hannover hävitettiin sodassa yhdeksänkymmentäprosenttisesti, Falkenberg muistutti.

Sahlkampin ja Vahrenheiden kaupunginosista eilen poistetut kolme pommia löytyivät nekin ilmakuvien perusteella. Niiden arvellaan olevan peräisin englantilaisten ja amerikkalaisten ilmaiskuista lokakuussa 1943.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?