USA:n vaalien ennakkoäänestykseen valtavat jonot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n vaalien ennakkoäänestykseen valtavat jonot

Jos ennakkoäänestyksestä voi jotain päätellä, Yhdysvaltain tiistaisista presidentinvaaleista on tulossa poikkeuksellisen vilkkaat.

3.11.2008 21:05

Esimerkiksi Ohiossa oli sunnuntaina paikka paikoin jopa kuuden tunnin jonoja ennakkoäänestyspaikoille.

- Kuusi tuntia on kammottavan pitkä aika olla jonossa, valitti äänestämään yrittänyt Dana Zoladz, 27, CNN:lle.

Zoladz päätti lopulta luopua yrityksestä ja palata uudelleen äänestyspaikalle vasta varsinaisena päivänä. Moni muu on sen sijaan jonottanut kärsivällisesti, ja tunnelma jonoissa on muodostunut jopa riehakkaaksi.

- Kiinnostus on ollut äärimmäisen suurta, Indianan ennakkoäänestyksestä vastaava Jim Gavin sanoi CNN:lle.

Indianassa oli sunnuntaiaamuun mennessä äänestänyt jo yli 550 000 äänioikeutettua, kun edellisissä vaaleissa osavaltion ennakkoäänten määrä oli kaikkineen vain reilut 260 000.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ennakkoäänestys on sallittu tällä kertaa 31 eri osavaltiossa. Äänen on voinut käydä antamassa joko henkilökohtaisesti varsinaisella äänestyspaikalla tai postitse.

Tarkkoja tilastoja ennakkoäänten määrästä ei ole, mutta perjantaihin mennessä ääniä oli annettu jo yli 23 miljoonaa 25 eri osavaltiossa. Asiantuntijoiden mukaan suuri aktiivisuus saattaa merkitä hyvää nimenomaan demokraattien Barack Obaman kannalta.

Floridassa jonot ovat venyneet niin ikään tuntikausien mittaisiksi, mikä on koetellut ihmisten hermoja ja saanut osan jopa luovuttamaan kesken kaiken.

- Tämä on hullua! En ole vieläkään päässyt äänestämään, valitti kolme tuntia jonottanut Cesar Jimenez Floridan Parklandissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?