Vahtiauto voi tappaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vahtiauto voi tappaa

Israelin armeija kokeilee parhaillaan uutta robottiautoa, jota suunnitellaan käytettäväksi Gazan kaistaleen rajavalvonnassa.

16.9.2005 0:00

Aseistettu robottiajoneuvo on saanut nimen Guardium. Herkkien sensoriensa avulla se pystyy tunnistamaan rajan yli yrittävän tunkeilijan jopa useiden kilometrien etäisyydeltä - ja tarvittaessa "eliminoimaan" kohteensa.

- Jos rajan turvavyöhykkeelle tunkeudutaan, robotti reagoi heti ja pyrkii eristämään ja ottamaan valvontaansa tunkeilijat, kertoo laitteen suunnitelleen Israeli Aircraft Industries -yhtiön myyntiesite.

Robotti voi käyttää aseitaan joko tunkeilijoiden lamauttamiseen tai surmaamiseen. Aseistuksen laadusta valmistaja ei anna tarkempia tietoja.

Laitteessa on myös mikrofoni ja kaiutin, joiden avulla kaukana valvontahuoneessa olevat vartijat voivat keskustella tunkeilijoiden kanssa.

Guardiumilla on myös kilpailija, jonka on valmistanut Elbit Systems -niminen israelilaisyhtiö. Asevoimat päättää pian, kumman ajoneuvon se valitsee rajavalvontakäyttöön. Uudet robottiautot voitaneen ottaa käyttöön ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?