Jaavan maanjäristyksessä kuollut yli 3500 ihmistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jaavan maanjäristyksessä kuollut yli 3500 ihmistä

Voimakas maanjäristys tuhosi lauantaina kokonaisia kaupunkeja ja kyliä Indonesian Jaavan saarella. Järistyksessä sai surmansa yli 3 500 ihmistä, tuhannet muut loukkaantuivat ja noin 200 000 menetti kotinsa. Se aiheutti myös huhuja tsunamista, mikä kylvi joukkopaniikkia.

28.5.2006 0:00

Ulkoasiainsihteeri Joonas Heiskanen Suomen Indonesian-suurlähetystöstä Jakartasta kertoi illalla, että suurlähetystön tietojen mukaan alueella oli kaksi suomalaista ja he ovat kunnossa.

Järistys sattui varhain lauantaina lähellä tiheään asuttua Yogyakartan kaupunkia alueella, jossa jo viikkoja on pelätty lähistöllä olevan Merapin tulivuoren purkausta.

Tuhannet perheet pakenivat järistystä, kun rakennukset heiluivat ja sortuivat. Monet yrittivät ehtiä rannikolla sijaitsevista taloistaan korkeille paikoille ennen tsunamia, josta annettu varoitus osoittautui myöhemmin vääräksi.

Yksi pahiten kärsineistä alueista oli Yogyakartan eteläpuolella sijaitseva Bantul. Se tuhoutui täysin.

- Tänne jäi pystyyn vain yksi talo, mutta sekään ei ole turvallinen, koska sen seinät halkeilevat, kuvasi tilannetta talonsa raunioiden edessä kyyristelevä asukas.

Sosiaaliministeriön edustajan mukaan järistyksen kuolonuhrien määrä oli lauantai-iltaan mennessä noussut yli 3 000:n. Määrän uskotaan yhä kasvavan, kun pelastustyöntekijät saavat raivattua raunioita.

Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan järistyksessä menetti kotinsa yli 200 000 ihmistä.

Tietoja olivaikea saada

Tietoliikennekatkosten vuoksi tarkkoja tietoja oli vaikea saada. Yogyakartan pahoin vaurioitunut lentokenttä jouduttiin järistyksen vuoksi sulkemaan, ja sähkö- ja puhelinlinjat olivat monin paikoin poikki.

Pahiten järistys koetteli rannikkoseutua, missä sortui suurin osa rakennuksista.Maanjäristyksen keskus sijaitsi meren alla lähellä muinaista kuninkaallista Yogyakartan kaupunkia ja sen tiheään asuttua ympäristöä.

Yhdysvaltalaisten ja hongkongilaisten mittausasemien mukaan järistyksen voimakkuus oli 6,2 richteriä. Tsunamia maanjäristys ei aiheuttanut, mutta kylläkin vuorovesiaaltojen kaltaisia aaltoja, kertoivat alueen asukkaat.

Presidentti Susilo Bambang Yudhoyono vieraili itse tuhoalueella ja lähetti maan terveys- ja sosiaaliministerit seuraamaan pelastustöiden sujumista. Armeija määrättiin mukaan pelastustöihin.

SPR:ltä ei vielä kenttäsairaalaa

Järistyksen uhreja kuljetettiin useisiin sairaaloihin, ja loukkaantuneita hoidettiin tilan puutteen vuoksi myös käytävillä ja pihoilla. Pelkästään yhdessä sairaalassa Yogyakartassa hoidettiin yli 1 500:aa uhria.

EU:n humanitaarisen avun järjestön Echon mukaan järistyksessä loukkaantui yli 12 500 ihmistä.Avustusjärjestöt lähettivät paikalle telttoja ja ruokapaketteja. Yli 20 000 Merapin lähistöllä asuvaa jaavalaista oli jo aiemmin siirretty hätäsuojiin, ja mm. Unicef oli tulivuoren purkausta odotellessa varautunut hätäoperaatioon.

- Me pystymme lähettämään ruokaa, telttoja sekä terveyspakkauksia, sanoi Unicefin edustaja.

SPR ei näillä näkymin ole lähettämässä kenttäsairaalaa järistysalueelle.

- Tsunamikatastrofin jälkeen alueella on ylimääräistä kenttäsairaalakapasiteettia, muun muassa norjalainen kenttäsairaala valmiiksi pakattuna, kertoi järjestön kansainvälisen avun päällikkö Kalle Löövi.

(STT-AFP-DPA-Reuters)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?