Onko hän kadonnut suomalaislentäjä? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko hän kadonnut suomalaislentäjä?

Onko jäätikön keskeltä löytynyt vaaleatukkainen sotilas 63 vuotta sitten kadonnut Leo Mustonen?

26.10.2005 0:00

Tätä tutkitaan parhaillaan Yhdysvaltain kadonneiden sotilaiden henkilöllisyyttä selvittävässä laboratoriossa Havaijilla.

Arvoitus kiinnostaa Yhdysvalloissa monia, sillä maan käymien sotien jäljiltä on kadoksissa uutistoimisto AP :n mukaan vielä yli 80000 sotilasta.

Puolitoista viikkoa sitten löytyneen jäätyneen ruumiin epäillään kuuluvan toisen maailmansodan aikana harjoituslennolla kadonneen AT-7-tiedustelukoneen miehistön jäsenelle. Yksi miehistön neljästä jäsenestä oli Suomesta Yhdysvaltoihin muuttaneiden siirtolaisten poika Leo, 22.

Myös Leo Mustonen oli vaaleahiuksinen, joten on hyvinkin mahdollista, että kyseessä on juuri hänen ruumiinsa.

Anna ja Arvid Mustosen poika Leo ei koskaan ehtinyt sotimaan, mutta lupaavana pidetyn nuorukaisen loppu tuli kuitenkin Yhdysvaltain armeijan riveissä.

- Muistan hänet hyvin. Kun ajattelen aikaa taakse päin, voin vielä nähdä hänet - ja hänen univormunsa, muisteli perheystävä Marjorie Freeman Brainerd Dispatch -paikallislehdelle.

Leo oli kotoisin minnesotalaisesta Brainerdin kaupungista, jossa hän myös kirjoitti ylioppilaaksi. Freeman kuvaili suomalaisvanhempien vesaa älykkääksi ja komeaksi nuorukaiseksi, jolla oli paljon edessään. Opiskelua jatkanut Leo mm. kuului Brainerdin Junior Collegen väittelytiimiin.

Armeijan riveihin kutsuttu Leo katosi kuitenkin harjoituslennolla, eivätkä vanhemmat saaneet koskaan täyttä varmuutta poikansa kohtalosta. Miehistön ruumiita ei löydetty, ainoastaan koneen osia ja yhden jäsenen tuntolevy.

- Leon kohtalo painoi hänen äitinsä sydäntä. Se johtui varmaan siitä, että häneltä odotettiin vielä niin paljon, Freeman muisteli Leon äidin tuskaa.

AT-7-koneen miehistössä oli tiettävästi toinenkin vaaleatukkainen jäsen, kadetti Ernest Munn. Munnin sisko Lois Shriver oli 17-vuotias, kun tieto hänen veljensä koneen katoamisesta saapui.

- Kukaan ei voi koskaan todella tietää miltä meistä tuntui, kunnes he itse kokevat saman, Shriver totesi AP:lle.

Hän on varovaisen toiveikas sen suhteen, että löytynyt ruumis olisi hänen veljensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?