Ruotsin Punaisen Ristin johtaja kavalsi miljoonia

Julkaistu:

Tukholman käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona kohuttu petosoikeudenkäynti, jossa syytettynä on entinen Punaisen Ristin viestintäpäällikkö Johan af Donner. Hänen uskotaan kavaltaneen miljoonia kruunuja omaan ylelliseen elämäänsä.

Oikeudenkäynnissä syytettynä ovat myös kahden Punaiselle Ristille toimineen yrityksen omistajat.

Viime keväänä tehtävästään eronnut af Donner hyödynsi ulkopuolisia yrityksiä valheelliseen laskutukseen, jonka avulla rahoja junailtiin hänen omalle tilille. Apuna huijauksessa toimineita yrittäjiä syytetään oikeudessa muun muassa törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Punainen Risti ja af Donnerin aikaisempi työnantaja, syöpäsäätiö Cancerfonden, vaativat oikeudessa yhteensä 7,7 miljoonan kruunun (noin 800 000 euron) korvauksia. Suurinta siivua (yli puolta miljoonaa euroa) vaatii Ruotsin Punainen Risti, jonka viestintäjohtajana törkeästä petoksesta syytetty af Donner toimi vuosina 2004-2009.

-Kyse on törkeästä ja järjestelmällisestä rikollisuudesta, jota on tapahtunut useiden vuoden aikana, syyttäjä Alf Johansson sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Suurimman osan rikoksista tunnustanutta af Donneria uhkaa enimmillään jopa kahdeksan vuoden vankeusrangaistus.

Rahat paloivat luksuselämään

Dagens Nyheter -lehden mukaan af Donner pisti avustusjärjestön rahaa palamaan yksityisen luksuselämänsä pyörittämiseksi. Tukholman Östermalmilla sijaitsevan 260 neliömetrin hulppean huoneiston lisäksi hänellä oli kaksi loma-asuntoa. Rahaa hupeni myös muun muassa luksuslomiin, shoppailuun, tyyriisiin ravintoloihin ja pojan yksityiskouluun.

Lähes 70000 kruunun (noin 7000 euron) kuukausipalkka ei riittänyt kattamaan taivaisiin nousseita elinkustannuksia.

Yksi oikeudenkäynnissä kuultavista todistajista on Punaisen Ristin pääsihteeri Christer Zettergren.

-Onneksi huomasimme vilpin ja teimme rikosilmoituksen, mikä on nyt johtanut oikeudenkäyntiin. Syytetyt asetetaan nyt vastuuseen teoistaan, ja Röda Korset voi jatkaa toimintaansa eteenpäin, Zettergren sanoi uutistoimisto TT:lle.