Ulkomaat

Eksoottisin Asem-kokousvieras: Brunein sulttaani

Julkaistu:

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah on epäilyksettä sunnuntaina Helsingissä pidettävän Asem-huippukokouksen loistokkain ja eksoottisin tähti.

Noin 300000 asukkaan Brunei kylpee öljyn tuomissa rahoissa. Kansa ei maksa tuloveroa, ja koulutus, terveydenhuolto ja asuminen on käytännössä lähes ilmaista.

Mutta maassa ei myöskään ole järjestetty vaaleja sitten vuoden 1962 ja lait ovat tiukan islamistiset.

Yhdistelmä tekee monien mielestä sulttaani Hassanal Bolkiahista diktaattorin.

Amerikkalaisen Forbes -talouslehden vuonna 2004 julkaisemalla Rikkaimmat valtionpäämiehet -listalla sulttaani oli 3. sijalla kahden arabiöljymiljardöörin jälkeen.

Tuolloin sulttaanin omaisuuden arvoksi arvioitiin 14,3 miljardia dollaria.

Jotain tästä valtavasta rikkaudesta kertoo se, että sulttaani voisi halutessaan ostaa Suomesta noin 3,1 miljoonaa hehtaaria viljelyskelpoista peltoa (keskihinta vuonna 2003 oli 4800 euroa / hehtaari). Tämä olisi vajaa kymmenesosa koko maan pinta-alasta. Hän voisi myös ostaa satatuhatta kerrostalo- ja / tai rivitaloasuntoa (keskihinta-arvio 150000 euroa).

Ei ole varmaa, osallistuvatko sulttaanin molemmat vaimot Suomen-vierailulle. Mutta periaatteessa on mahdollista, että presidentti Tarja Halonen saa vastaanotollaan Mäntyniemessä käteltäväkseen sekä sulttaanin 27-vuotiaan nuorikon että ensimmäisen kuningattaren.