Jäähdytysvika piinaa Kansainvälistä avaruusasemaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jäähdytysvika piinaa Kansainvälistä avaruusasemaa

Kansainvälinen avaruusasema ISS kärsii lämpöongelmista. Toinen aseman jäähdytysjärjestelmistä hajosi viikonvaihteessa, minkä vuoksi monet sen laitteistoista jouduttiin sulkemaan lämmöntuotannon vähentämiseksi.

1.8.2010 20:24

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan aseman kuusihenkinen miehistö ei ole vaarassa, mutta vika yritetään korjata jo lähipäivien aikana. Asema toimii edelleen normaalisti, mutta ilman suurinta osaa varajärjestelmistään.

- On selvää, että haluamme ryhtyä toimiin niin pian kuin mahdollista. Tähän tilanteeseen emme halua jäädä, sanoi Nasan tiedottaja Rob Navias.

Astronautit saivat ikävän herätyksen lauantai-iltana, kun asema hälytti toisen jäähdytysjärjestelmän vioittuneen pumppuyksikköön iskeneen virtapiikin vuoksi. Pumppu kierrättää jäähdytysputkistossa ammoniakkia.

Vian seurauksena toinen aseman viestintäjärjestelmistä, toinen GPS-paikannin ja kaksi neljästä gyroskoopista suljettiin. Gyroskoopit pitävät aseman oikeassa asennossa kiertoradalla.

Asemalla on kaksi varapumppua, mutta vaihto-operaatio vaatisi todennäköisesti kaksi avaruuskävelyä, sillä pumppuyksiköt on asennettu aseman ulkopuolelle.

Vessat oikutelleet aiemminkin

Nasan mukaan avaruuskävelyjen järjestämisestä jo lähipäivien kuluessa neuvotellaan paraikaa.

Kaksi astronauteista oli tosin suunnitellut torstaiksi muutenkin avaruuskävelyä. Sen aikana heidän oli määrä asentaa uusi robottikäsivarsi venäläiseen Zarja-moduuliin sekä valmistella ISS:ää vastaanottamaan varastomoduuli, joka toimitetaan kiertoradalle marraskuussa.

Jos aseman jäähdytys pettäisi täysin, sen Aurinkoon päin osoittava puoli paahtuisi 121 asteen lämmössä, kun pimeä puoli värjöttelisi -157 asteen pakkasessa.

ISS kärsi viime talvena vessojen ja vedenpuhdistuslaitteiston toimintahäiriöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?