Ruotsin radiotiedustelu sanoo estäneensä poliittisen murhan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin radiotiedustelu sanoo estäneensä poliittisen murhan

Telekuuntelukohun keskelle joutunut Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelu FRA on aloittanut vastaiskun. FRA:n johtaja puolusteli keskiviikkona voimakkaasti laitoksensa toimintaa ja sanoi televalvonnan estäneen jopa poliittisen murhan.

23.7.2008 14:09

FRA on Ruotsissa kuuma puheenaihe, sillä valtiopäivät hyväksyi kesäkuussa kiistellyn lain, joka antaa laitokselle laajat kuunteluvaltuudet. Monet ruotsalaiset ovat suuttuneet laista.

- FRA:lla on ollut suuri merkitys hallituksen ja viranomaisten toiminnalle, totesi radiotiedustelun johtaja Ingvar Åkesson Svenska Dagbladet -lehdessä.

Åkesson sanoi, että FRA on estänyt muun muassa poliittisen murhan. Hänen mukaansa FRA onnistui telekuuntelun avulla pääsemään selville murhaajajoukosta, joka jäljitti 2000-luvulla Ruotsiin paennutta poliitikkoa. Murhaajat oli lähetetty poliitikon entisestä kotimaasta.

Åkesson kertoi myös ilmatilaloukkauksista, jotka olisivat voineet tulehduttaa Venäjän ja Ruotsin välejä. Telekuuntelun avulla FRA pystyi kuitenkin välittämään hallitukselle tietoja naapurimaan ilmavoimien keskusteluista, eikä selkkauksia näin ollen syntynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?