Ulkomaat

Tanskalaislehti pyysi muslimimailta anteeksi

Julkaistu:

Tanskalainen Jyllands-Posten -lehti taipui eilen illalla muslimimaailman raivon edessä ja pyysi anteeksi sitä, että lehden julkaisemat karikatyyrikuvat profeetta Muhammedista olivat loukanneet muslimeja.

Kriisi saavutti ennen anteeksipyyntöä jo ennennäkemättömät mittasuhteet, kun Tanskan ja Norjan lippuja poltettiin Gazassa ja skandinaaveja uhattiin hyökkäyksillä. Tanskalaistuotteiden boikotit levisivät kaikkiin Lähi-idän maihin.

- Piirrokset eivät rikkoneet Tanskan lakia, mutta ne epäilemättä loukkasivat muslimeja, ja tätä me haluamme pyytää anteeksi, kirjoitti päätoimittaja Carsten Juste lehden nettisivulla.

Juste ei kuitenkaan sananvapauteen vedoten pyytänyt anteeksi varsinaista kuvien julkaisua, vaan ainoastaan sitä, että ne olivat loukkaavia. Kyseessä on kuitenkin merkittävä nöyrtyminen, jota tanskalaislehdeltä olivat vaatineet mm. boikotista kärsineet yritykset.

Nyt odotetaankin jännityksellä, tyytyvätkö kuvista vihastuneet muslimit tähän anteeksipyyntöön.

Joidenkin muslimien raivo Jyllands-Postenin kuvista yltyi eilen äärimmilleen, ja kolme Pohjoismaata ryhtyi jo antamaan matkustusvaroituksia ja vetämään kansalaisiaan pois mm. palestiinalaisalueilta

Tulilinjalla oli erityisesti Tanska, mutta myös Norja joutui vihan kohteeksi, koska pilakuvat on julkaistu myös kristillisessä norjalaislehdessä.

Ruotsi puolestaan joutui ottamaan uhan vakavasti, kun palestiinalaisryhmä uhkasi Gazassa olevia ruotsalaisia - mahdollisesti väärinkäsityksen seurauksena.

Eilen kymmenet aseistautuneet palestiinalaiset piirittivät EU:n päämajan Gazassa ja vaativat skandinaaveja ulos maaperältään.

- Kaikkien Palestiinan maalla olevien ruotsalaisten ja tanskalaisten on poistuttava alueelta 48 tunnissa tai muuten..., palestiinalaisjärjestöt uhkailivat.

Pohjoinen maakolmikko suhtautui uhkauksiin vakavasti ja veti avustustyöntekijöitään pois alueelta. Paenneiden joukossa oli Punaisen ristin työntekijöitä.

Uhkauksien uskottiin johtavan mahdollisesti sieppauksiin, mutta kohu herätti Tanskassa myös pelkoa terrori-iskuista.