Bushin hallinto ujuttaa tv-kanaville tekaistuja uutisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bushin hallinto ujuttaa tv-kanaville tekaistuja uutisia

Presidentti George W. Bushin hallinto on yksi niistä tahoista, jotka syöttävät amerikkalaiselle medialle niin sanottuja tekaistuja uutisia.

30.5.2006 7:01

Liittovaltion viestintäviranomaiset tutkivat parhaillaan syytöksiä, joiden mukaan kymmenet tv-asemat ovat välittäneet katsojille uutisjuttuja, joiden tekijänä ei ole ollut toimitus, vaan joko hallitus tai sitten joku omaa tuotettaan ylistävä suuryhtiö.

Yhdessä tällaisessa "uutisessa" nähtiin irakilaissyntyinen amerikkalaismies ylistämässä Bagdadin valtausta vuonna 2003.

- Kiitos sinulle Bush, kiitos USA, mies kiitti Bushin Irak-sotaa.

Todellisuudessa miehen lausunto oli kuitenkin peräisin Yhdysvaltain ulkoministeriön tehtailemasta propagandamateriaalista.

Brittilehti Independentin tietojen mukaan ainakin 20 eri liittovaltion virastoa on valmistanut samantyyppisiä tekaistuja uutisia useille tv-asemille tarkoituksenaan muokata mielipiteitä myönteisiksi hallinnon toimille.

Centre for Media and Democracy -tutkimuslaitoksen mukaan tekaistujen uutisten esittäminen uutisissa on kaikkineen ällistyttävän yleistä. Laitoksen tutkimuksen mukaan alle vuoden ajanjakson aikana ainakin 77 tv-asemaa oli käyttänyt erilaisia muka-uutisia lähetyksissään mainitsematta, kenen tuotantoa juttu on ollut.

- Tilanne on huomattavasti pahempi kuin mitä olimme odottaneet. Se paljastui, kun ryhdyimme tutkimaan, kuinka laajasti noita juttuja käytetään ja kuinka toistuvasti noita valmiiksi pakattuja jaksoja ajetaan ulos, taivasteli järjestön tutkija Diana Farsetta Independentissä.

Hallinnon lisäksi Video News Release -juttuja eli VNR:iä tehtailevat erilaiset suuryhtiöt, kuten lääketehtaat.

Todellisuudessa pr-yhtiöt tekevät jutut ja muokkaavat ne mahdollisimman tavallisen uutisjutun oloisiksi, jonka jälkeen yhtiöt käyttävät vaikutusvaltaansa ja erilaista suostuttelua saadakseen ne tv-kanavilla läpi "oikeina" uutisina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?