Kohuvideo piinaa Saksan asevoimia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kohuvideo piinaa Saksan asevoimia

Puskasta erottuu kaksi miestä ja konekivääri. "Kusipää!", kiljuu toinen miehistä tulituksen tahdissa ja toinen kannustaa. Menossa on Saksan asevoimien ampumaharjoitus.

Tässä videosta otetussa kuvassa oikealla oleva saksalainen upseeri antaa kyseenalaisia ohjeita alokkaalle ampumaharjoituksen aikana.­

16.4.2007 22:04

Bundeswehrin sotilaskouluttaja on käskenyt alokkaan kuvitella itsensä New Yorkin Bronxiin - ampumaan afroamerikkalaisia. Kolmekymmentä sekuntia kestävä videopätkä mustaa nyt saksalaissotilaiden mainetta sekä näiden kotimaassa että Yhdysvalloissa.

Eilen Sotilaiden etujärjestö vaati liittokansleri Angela Merkeliltä ja puolustusministeri Franf-Josef Jungilta kantaa "ulkopoliittiset mitat saavuttaneeseen" skandaaliin.

Saksan puolustusministeriö on jo tuominnut filminpätkän jyrkin sanoin ja yrittänyt rauhoitella sen olevan vain yksittäistapaus, jonka osalliset joutuvat kantamaan vastuunsa.

Kriitikoiden mukaan skandaaleja syntyy kuitenkin yhä useammin.

- Nuorille sotilaille opetetaan kuinka taistella, mutta ei sitä, minkä vuoksi he taistelevat, saksalaisen Kriittisten sotilaiden liiton Jürgen Rose arvosteli Stern-lehdelle.

Lisäksi Rose syyttää skandaaleista ulkomaankomennuksia. Sellaista odottavat parhaillaan myös suomalaisten, saksalaisten ja hollantilaisten yhteiset EU-joukot.

Bronxin pormestarille kutsu Saksaan

Yhdysvalloissa ihmisoikeustaistelija Al Sharpton on vaatinut presidentti George W. Bushia tuomitsemaan videon. Bronxin pormestari Adolfo Carrion odottaa Saksan asevoimilta anteeksipyyntöä.

Kohupätkän kuvauspaikkakunnan Rendsburgin pormestari Andreas Breitner esitti eilen bronxilaiselle virkaveljelleen sovittelevan kutsun luokseen.

- Me koemme sotilaamme täällä Rendsburgissa avoimiksi ja suvaitsevaisiksi, Breitner vakuutti Sternissä.

Video kuvattiin lähellä Tanskan rajaa sijaitsevan Rendsburgin kasarmeilla jo viime vuoden heinäkuussa. Skandaaliksi tapaus alkoi paisua kuitenkin vasta viime perjantaina, kun viikkolehti Stern löysi filmauksen internetin myvideo.de-sivustolta.

Kasarmien tiedottaja on myöntänyt videopätkän olevan yksi monista yksityisistä otoksista, joita sotilaat vaihtelevat keskenään.

Näin upseeri käskyttää alokasta

Upseeri: Olette nyt Bronxissa. Musta pakettiauto pysähtyy kohdallenne. Siitä nousee ulos kolme afroamerikkalaista. Ne herjaavat härskisti äitiänne.

(Vieressä oleva alokas naurahtaa.)

Upseeri: Haluan kuulla ennen jokaista laukausta kovalla äänellä motherfucker (suom. kusipää). Toimikaa!

Alokas: Jawohl (suom. kyllä). Motherfucker! Motherfucker! (Alokas ampuu koko ajan.)

Upseeri: Juuri noin. Lujempaa, jatkakaa!

Alokas: Motherfucker! (Laukaus) Motherfucker! (Laukaus) Motherfucker! (Laukaus)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?