Britannian räjähdys tuli kuin tilauksena al-Qaidalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannian räjähdys tuli kuin tilauksena al-Qaidalle

Sarja valtavia räjähdyksiä ravisutti eilen aamulla Britannian viidenneksi suurinta polttoainevarastoa, noin 40 kilometriä Lontoosta pohjoiseen.

12.12.2005 0:00

Brittiviranomaiset vakuuttivat heti alusta alkaen, että turma oli onnettomuus. Hertfordshiren poliisipäällikkö Frank Whiteley kuitenkin myönsi, että myös terrorismin mahdollisuutta tutkitaan yhä.

- Kaikki viittaa siihen, että tämä oli onnettomuus. Pidämme kuitenkin mielemme avoimena, kunnes voimme vahvistaa sen varmasti, hän sanoi.

Brittipoliisia askarruttaa esimerkiksi viime viikolla internetiin ilmestynyt al-Qaidan kakkosjohtajan Ayman al-Zawahirin videonauha, jolla hän kehottaa seuraajiaan iskemään öljykohteita vastaan.

- Kehotan pyhiä taistelijoita kohdistamaan kampanjansa muslimeilta varastettuun öljyyn, josta tulevat tulot menevät islamin vihollisille, al-Zawahiri sanoo nauhalla.

- Meidän täytyy lopettaa tämä ryöstely kaikin mahdollisin tavoin, hän jatkoi.

Al-Qaidan nauha on peräisin syksyltä, ja osia siitä näytettiin jo syyskuussa Al-Jazeera-kanavalla. Jostain syystä nauha ilmestyi kokonaisuudessa internetiin viime keskiviikkona.

Buncefieldin polttoainevarastossa säilytetään kaikkiaan 16 miljoonaa litraa bensiiniä, dieseliä ja kerosiinia.

Paikallisille asukkaille räjähdykset ja niitä seurannut tulipalo merkitsivät karua herätystä.

- Oli kuin tuomiopäivä olisi tullut, Buncefieldin polttoainevaraston lähistöllä asuva Richard Ayers kuvaili BBC:lle.

Kuin ihmeen kaupalla turma ei ilmeisestikään vaatinut yhtään kuolonuhria, mutta yli 40 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen. Suurin osa oli saanut vammoja lentelevistä lasinpalasista ja muusta romusta, osa joutui sairaalaan hengitystievaivojen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?