Mellakat pahenevat edelleen Pariisissa

Yölliset levottomuudet Pariisissa ja joissakin muissa kaupungeissa jatkuivat jo kymmenettä yötä.

4.11.2005 0:00

Mellakat levisivät myös Pariisin keskustaan. Polttopulloja heiteltiin lähellä Tasavallan aukiota ja keskustan luoteispuolella

Nuorisojoukot sytyttivät yön aikana tuleen lähes 1 300 autoa sekä useita rakennuksia. Poliisi on pidättänyt 300 rettelöitsijää.

Jännitys on tarttunut myös muualle maahan. Pariisin lisäksi levottomuuksia oli yön aikana muun muassa Toulousen, Rennesin, Nantesin ja Lillen laitamilla.

Kaduilla oli 2 300 poliisia enemmän kuin normaalisti. Useita voimakkain valoin ja kameroin varustettuja poliisin helikoptereita lensi yöllä Pariisin ja joidenkin muiden kaupunkien yllä. Helikopterit kuvasivat levottomuuksia ja ohjasivat poliisin iskuryhmiä oikeisiin paikkoihin.

Yli viikko sitten alkaneiden kahnausten aikana on poltettu yhteensä 3 500 autoa ja yli 800 ihmistä on pidätetty. Lauantaina yksi yli kahdestasadasta kiinni otetusta oli kymmenvuotias poika, jolla oli polttopullo kädessään.

Suuri osa mellakoijista on afrikkalaistaustaisia muslimeja, jotka syyttävät poliisia rasismista ja hallitusta riittämättömistä toimista syrjintää vastaan. Mellakoiden päänäyttämönä ovat pahoin rappeutuneet 1960-luvun kerrostaloalueet, joissa asuu paljon syrjäytyneitä ja työttömiä siirtolaisia.

Väkivaltaisuudet ovat viranomaisten mukaan yhä enenevässä määrin järjestettyjä. Poliisi löysi muutaman kilometrin päässä Pariisista kätkön, jossa oli viitisenkymmentä polttopulloa valmiina. Samassa paikassa oli varastoituna myös naamioita.

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi hallituksen hätäkokouksen jälkeen, että järjestyksen palauttaminen ranskalaiseen yhteiskuntaan on nyt tärkeintä.

Chiracin mukaan valtio aikoo olla vahvempi kuin väkivaltaisuuksia lietsovat rettelöitsijät.

- Lain on oltava viimeinen sana, hän korosti.

Pääministeri Dominique de Villepin puolestaan lupasi, että hallitus lisää toimiaan turvallisuuden palauttamiseksi. Hänen mukaansa myös muun muassa pidätettyjen oikeudenkäyntejä pyritään nopeuttamaan.

IS 6.11.2005 päivitetty klo 21.51

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?