Viron mutkikas vaalijärjestelmä sallii taktikoinnin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron mutkikas vaalijärjestelmä sallii taktikoinnin

Presidentti valitaan Virossa poikkeuksellisen mutkikkaalla menetelmällä, joka jättää tilaa taktikoinnille.

28.8.2006 16:44

Perustuslain mukaan presidentin valitsee parlamentti, mutta jos yksikään ehdokas ei siellä saa kahden kolmasosan enemmistöä, valinta siirtyy erilliselle valitsijamiesneuvostolle.

Parlamentin kolmella äänestyskierroksella ovat mukana puolueiden ehdokkaat, jotka nimetään kahta ensimmäistä kierrosta varten erikseen. Kolmannella kierroksella vastakkain ovat kaksi eniten ääniä saanutta. 101-jäsenisessä riigikogussa valintaan vaaditaan 68 ääntä.

Jos tarvittavaa enemmistöä ei löydy, äänestys siirtyy 347-jäseniselle valitsijaneuvostolle. Sen jäseninä on 101 kansanedustajan lisäksi 246 kunnanvaltuustojen edustajaa.

Neuvoston äänestykseen voi tulla mukaan uusia ehdokkaita. Mustan hevosen voi ilmoittaa kisaan 21 valitsijaneuvoston jäsentä. Tällä kertaa nykyinen presidentti Arnold Rüütel ilmoitti jo etukäteen, että lähtee ehdolle vasta valitsijamiesneuvostossa.

Valitsijaneuvoston kokous on todennäköisesti 23. syyskuuta, jolloin ehdokkaat sen äänestykseen on nimettävä viimeistään 21. syyskuuta. Jos yksikään ehdokas ei saa enemmistöä, valinta siirtyy takaisin parlamenttiin. (STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?