Barack Obamalla edessään jättiurakka - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Barack Obamalla edessään jättiurakka

Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Barack Obamalla on edessään työsarka, jonka tiedetään olevan pitkä ja kivinen. Tutkija uskoo kuitenkin, että äänestäjät antavat hänelle työrauhan - ainakin joksikin aikaa.

Politiikan tutkija uskoo, että Obamalle tulee kiire talouskriisin hoitamisen kanssa.

18.1.2009 8:57 | Päivitetty 18.1.2009 11:02

-Uskon, että hänelle suodaan alussa jonkinlainen kuherruskuukausi. Amerikkalaiset ovat valmiita antamaan hänelle mahdollisuuden ja kuuntelevat hänen ratkaisujaan, uskoo politiikan tutkija Nathan Gonzales The Rothenberg Political Report -julkaisusta.

Obama ei saa kuitenkaan kuluttaa liikaa aikaa. Varsinkin talouskriisin hoitamisella on kiire.

-Jos hän ei saa mitään aikaiseksi parin ensimmäisen vuotensa aikana, äänestäjät alkavat nähdä talouskriisin Obaman omana ongelmana, eivät Bushilta perittynä, varoittaa Gonzales.

Talouskriisi on aiheuttanut jo ennen Obaman virkaanastujaisia kiistan kongressin kanssa. Kumpikaan puolue ei ole kovin innostunut siitä, että talouden elvytyspaketista puuttuvat 350 miljardia dollaria vapautettaisiin Obaman hallinnolle, sillä rahat ovat poissa valtion kukkarosta. Kiistassa päästiin sopuun, mutta se osoitti, kuinka vaikeaa poliittinen luoviminen on.

Ei varaa valita

Gonzales muistuttaa myös siitä, että Obamalla on huonommat lähtökohdat kuin edeltäjillään, joilla on ollut useinkin mahdollisuus valita omat pääteemansa ja -taistelunsa.

-Obamalla ei ole sitä ylellisyyttä, että hän voisi valita kohtaamansa ongelmat. Tämä on osa haastetta: talouskriisi, sodat Iranissa ja Afganistanissa ja mahdollisesti joukko vihamielisiä diktaattoreita ympäri maailmaa valmiina testaamaan häntä.

Ulkopolitiikassa pilkahtelee kuitenkin myös myönteisiä muutoksia Valkoisen talon vallanvaihdon myötä. Nyt on mahdollisuus suunnanmuutokseen ja suhteiden lämmittämiseen.

-Hänellä on oiva tilaisuus istua alas niiden maiden johtajien kanssa, jotka ovat sulkeneet korvansa Bushilta ja Yhdysvalloilta, selittää Gonzales.

-Uskon, että hän voi tarjota uusia ratkaisuja sekä muodostaa uusia liittoumia ongelmien ratkaisemiseksi.

Kriitikoita riittää

Uusi presidentti joutuu myös varsin pian huomamaan, että arvostelijoita löytyy joka nurkasta ja he eivät pidä suutaan pitkään kiinni. Tutkijan mukaan Obama joutuukin kovettamaan nahkansa.

-Hän tulee huomaamaan, ettei hän voi miellyttää aina kaikkia vaikka tekeekin parhaansa yhdistääkseen amerikkalaiset kuten kampanjassaan lupasi, selittää Gonzales.

-Lopulta jäljelle jää vain harvoja, jotka ovat tyytyväisiä kaikkeen, mitä hän tekee.Kaikkien jo tiedossa olevien ongelmien lisäksi muhimassa ovat kiistat suuria tunteita nostattavista aiheista, kuten abortista, aseiden käytön rajoittamisesta, kantasolututkimuksesta ja homoliitoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?