George W. Bush: Venäjä on menettänyt uskottavuutensa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

George W. Bush: Venäjä on menettänyt uskottavuutensa

Yhdysvaltain ylin johto on antanut selkeästi ymmärtää, että Venäjän toimet Georgiassa ovat jättäneet syvät jäljet maiden välisiin suhteisiin.

15.8.2008 18:18

Presidentti George W. Bush painotti jälleen kerran perjantaina, että Georgian "urheaa demokratiaa" ei saa uhkailla.

- Venäjä on menettänyt uskottavuutensa, Bush sanoi.

Samaa mieltä on puolustusministeri Robert Gates. Hän on varoittanut, että jos Venäjä ei peräänny, niin maiden suhteet ovat umpisolmussa vuosia eteenpäin. Gates vakuutti kuitenkin, ettei vielä olla palaamassa kylmän sodan tunnelmiin.

- Yhdysvallat on käyttänyt viimeiset 45 vuotta työskentelemällä tiiviisti välttääkseen sotilaalliset yhteenotot Venäjän kanssa, hän selitti.

- En näe syytä, miksi muuttaisimme nyt lähestymistapaamme.

Yhdysvallat on vaatinut, että Venäjää pitää rankaista sen uhittelusta, mutta keinoista ei ole tietoa. Yhdysvallat on väläytellyt lähinnä Venäjän eristämistä.

- Vaikka presidentti Bush on tuominnut voimakkaasti Venäjän toimet, niin maalla ja sen eurooppalaisilla liittolaisilla on vaikeita ratkaisuja edessään, kun ne miettivät vastatoimia, arvioi New York Times -lehti.

Yhdysvallat saa syyttää itseään

Yhdysvaltain ylin johto väittää myös, ettei Puolan kanssa ohjuskilvestä juuri solmitulla sopimuksella ole mitään tekemistä Georgian kriisin kanssa.

Venäjä on vastustanut kiivaasti ohjustorjuntahanketta ja sopimus kiristää maiden välejä entisestään.

Ulkopolitiikan tuntijoiden mukaan Yhdysvallat saa luvan syyttää kriisistä paljolti itseään. Se on puskenut Georgiaa Natoon välittämättä Venäjän ja myös usean Euroopan maan vastalauseista.

- Näiden tekijöiden yhdistelmä kaiken kaikkiaan tarkoittaa sitä, että olemme maalanneet Venäjän nurkkaan viimeisten kahden vuoden aikaisilla toimillamme, joten heidän on vaikea nähdä meitä muuta kuin vihamielisinä, selitti University of North Texasin konfliktiasiantuntija Michael Greig Washington Post -lehdelle.

Analyytikkojen mukaan Bushin hallinto on itse asiassa rohkaissut Georgiaa ja sen johtoa pullikointiin antamalla ymmärtää, että maata suojellaan, teki se mitä hyvänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?