USA hiljeni WTC:n vuosipäivänä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA hiljeni WTC:n vuosipäivänä

Yhdysvalloissa hiljennyttiin eilen muistamaan vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuja. Amerikkalaiset viettivät minuutin hiljaisen hetken kello 15.46 Suomen aikaa, jolloin tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta ensimmäisen lentokoneen iskeytymisestä World Trade Centeriin New Yorkissa.

11.9.2006 16:27 | Päivitetty 12.9.2006 6:51

Muistohetkiä pidettiin eri puolilla maata. New Yorkissa omaiset ja ystävät kokoontuivat muistoseremoniaan "Ground Zeroksi" nimetylle paikalle, jossa sijainnut World Trade Centerin kaksoispilvenpiirtäjä sortui kahden kaapatun matkustajakoneen törmättyä rakennuksiin.

Presidentti George W. Bush osallistui hiljaiseen hetkeen New Yorkissa paloasemalla kunnioittaakseen pelastustöissä menehtyneiden palomiesten muistoa.

- Jossain tuolla on vihollinen, joka haluaisi aiheuttaa uudelleen samankaltaista vahinkoa, sanoi WTC:n tuhopaikalla jo sunnuntaina vieraillut presidentti Bush.

Aiempien vuosien tapaan uhrien omaiset lukivat WTC:n pilvenpiirtäjien entisellä paikalla järjestetyssä tilaisuudessa niiden lähes 3 000 ihmisen nimen, jotka kuolivat iskussa.

Myöhemmin päivällä Bushin oli määrä jatkaa matkaansa Washingtoniin ja käydä puolustusministeriö Pentagonissa, johon yksi terroristien neljästä kaappaamasta koneesta iskeytyi. Ohjelmassa oli myös vierailu neljännen koneen maahansyöksypaikalle Pennsylvaniaan.

Al-Qaida-verkoston jäsenten kaappaamista neljästä koneesta kaksi lensi päin WTC:tä, yksi päin puolustusministeriön päämajaa Pentagonia Washingtonissa ja yksi syöksyi pellolle Pennsylvaniassa.

Al-Qaidan kakkosmiehen Aiman al-Zawahrin nimiin kirjattu internetviesti varoitti Persianlahden maiden ja Israelin olevan seuraavien terrori-iskujen tähtäimessä.

Myötätuntoa Yhdysvalloilleja uhrien omaisille

Vuosipäivän puheissa ja viesteissä ympäri maailman ilmaistiin myötätuntoa Yhdysvalloille ja uhrien omaisille. Samalla muistutettiin, että terrorismia ei ole nujerrettu.

Myös EU:n puheenjohtajamaan Suomen viestissä tuomittiin terrorismi, jonka vastaisen taistelun todettiin olevan unionissa etusijalla. Lausunnossa tähdennettiin sitä, että kaiken terrorismin vastaisen toiminnan on oltava sopusoinnussa "kansainvälisen oikeuden, eritoten kansainvälisten ihmisoikeuksien" kanssa.

Asem-kokous hiljentyimuistamaan terrori-iskuja

Helsingin Messukeskuksessa koolla olevat Asem-huippukokouksen osanottajat hiljentyivät aamupäivällä muistamaan tasan viisi vuotta sitten Yhdysvalloissa tehtyjä terrori-iskuja.

Kolmen minuutin hiljaisuutta vietettiin puoli yhdeltätoista, jolloin myös Messukeskuksen mittava lehdistötila hiljentyi.

Presidentin seppeleuhrien muistolle

Presidentti Bush kunnioitti jo sunnuntaina terrori-iskuissa kuolleiden muistoa laskemalla seppeleet paikalle, jossa World Trade Centerin tornit aiemmin seisoivat.

Bush sanoi, ettei hän koskaan unohda päivän antamia opetuksia.

Presidentti ja hänen puolisonsa Laura Bush osallistuivat myös vuosipäivän aattona muistotilaisuuteen omaisiaan hyökkäyksessä menettäneiden kanssa.

- Vannoin, että en koskaan unohda tuon päivän opetuksia, Bush sanoi paikalle olleille toimittajille.

- Jossakin tuolla on vielä vihollinen, joka haluaa aiheuttaa samanlaista vahinkoa.

Lähistölle oli kerääntynyt kymmenittäin mielenosoittajia, jotka vaativat muun muassa sotatoimien lopettamista Irakissa.

USA:n lehdet painottivatterrorismin vastaisen sodan tärkeyttä

Amerikkalaiset lehdet painottivat tänään syyskuun terrori-iskujen vuosipäivänä terrorismin vastaisen sodan tärkeyttä. Presidentti George W. Bushin hallintoa lehdet syyttivät kuitenkin siitä, ettei se ole löytänyt sotaan kelvollista strategiaa.

Times-lehden mukaan on tuskallisen selvää, että terrorismin vastainen sota on kadottanut suuntansa ja tavoitteensa. Al-Qaida-johtaja Osama bin Laden ja tämän kakkosmies Aiman al-Zawahri ovat yhä vapaalla jalalla, lehti totesi.

New York Times -lehti huomautti, että Irak on nyt kasvualustaa terroristien uudelle sukupolvelle. Afganistanissa on puolestaan lehden mukaan parhaimmillaankin juututtu taistelussa jonnekin puoliväliin, kun Taleban-liike on jälleen voimistunut ja parhaat talousuutiset koskevat suurta oopiumisatoa.

USA Today kutsui Irakin sotaa "valtavaksi munaukseksi" ja arvioi, ettei sodalla ollut tekemistä syyskuun 11. päivän terrori-iskujen kanssa.

(IS-STT-DPA-AFP-Reuters)

Kuvagalleria muistopäivästä

Newyorkilaiset muistavat iskun uhreja (Reuters) Bush laskee seppeleen WTC-muistopaikalle (CNN)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?