Amerikkalaispoliisien partiointi kärsii bensan hinnasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaispoliisien partiointi kärsii bensan hinnasta

Bensiinin korkea hinta on alkanut rassata myös lainvalvontaa Yhdysvalloissa. Poliisien autopartiointia on jouduttu rajoittamaan monilla paikkakunnilla, kun budjetti on mennyt miinukselle.

11.6.2008 6:45

- Valitettavasti se koskee meitä samalla tavalla kuin muitakin. Yhä suurempi osa rahoista menee polttoaineeseen, painotti Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Kennewickin poliisipäällikkö Brian Swartswalter paikalliselle medialle.

Toistaiseksi poliiseja on vain kehotettu sammuttamaan partioauton moottori niin usein kuin mahdollista, mutta ajorajoituksia voi olla tulossa.

Ongelma on kärjistynyt monilla harvaan asutuilla alueella. Joissain poliisipiireissä partioauto voi ajaa vuoron aikana jopa 800 kilometriä ja bensa vie yhä suuremman osan niiden budjetista.

Monin paikoin ollaan luopumassa myös suositusta tavasta, jonka mukaan osa poliiseista ajaa työmatkat partioautolla. Pihassa iltaisin seisovan poliisiauton tiedetään pitävän naapuruston rauhallisena.

Nyt esimerkiksi poliisit Marylandin Anne Arundelin piirikunnassa ovat saaneet ohjeet ajaa työmatkat omalla autolla.

- Joidenkin bensaa säästävien ohjelmien seurauksena voi olla poliisipalvelujen heikkeneminen, varoittaa oikeusministeriön analyytikko Karl Bickel Usa Today -lehden mukaan.

Esimerkiksi Georgian osavaltiossa liittovaltion poliiseja on kehotettu lyhentämään partiomatkojaan. Ohiossa paikallispoliisit ovat ottaneet käyttöön sähkökäyttöisiä golfautoja partioautojen tilalle.

Tilanne ei ole aiheuttanut ainakaan toistaiseksi mitään rikosaaltoa, mutta tutkijat ovat huolissaan, sillä kesä on yleensä vilkasta aikaa poliisiasemilla. Poliiseja työllistävät muun muassa asuntomurrot ja kesälomien synnyttämät perheriidat. Kesällä tarvitaan myös yleensä enemmän aikaa liikennevalvontaan kuin talvisin.

- Ennen kuin mitään päätöksiä tehdään, olisi syytä verrata sitä, mitä säästetään ja mitä joudutaan uhraamaan rikosten ennaltaehkäisyssä ja niihin reagoinnissa, varoittikin maan suurimman poliisijärjestön Fraternal Order of Policen johtaja Jim Pasco Usa Todayssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?