Bradley Manningia epäillään Wikileaks-vuodosta - kuva - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Häntä epäillään Wikileaks-vuodosta - katso kuva

Yhdysvaltain puolustusministeriön pääepäilty massiivisessa Wikileaks-vuodossa on 22-vuotias armeijan tiedusteluanalyytikko.

Bradley Manningia epäillään useista Wikileaks-vuodosta.

30.7.2010 7:45

Häntä vastaan löydetty "vedenpitävää" näyttöä, kertoo Wall Street Journal. Miehen käyttämiltä tietokoneilta on löytynyt jälkiä, jotka sitovat hänet vuotoon.

Irakissa palvellut Bradley Manning on ollut vangittuna Kuwaitissa toukokuusta lähtien, sillä häntä epäillään jo aiemmista vuodoista Wikileaks-ilmiantosivustolle.

Hänen uskotaan lähettäneen Wikileaksille helikopterista kuvatun videon, joka paljasti Yhdysvaltain armeijan iskeneen vuonna 2007 aseettomien siviilien kimppuun. Iskusta kuoli 12 henkilöä, muun muassa uutistoimisto Reutersin valokuvaaja Namir Noor-Eldeen ja tämän autonkuljettaja Saeed Chmagh.

FBI avustaa puolustusministeriötä Wikileaks-tutkinnassa. Torstaina puolustusministeri Robert Gates vannoi, että vuotoa "tutkitaan aggressiivisesti".

CNN:n Lähteen mukaan Manningin epäillään päässeen käsiksi armeijan maailmanlaajuiseen tietokantaan, joka kulkee nimellä Secret Internet Protocol Router Network.

Oikeiden turvaluokituksien ja salasanojen omaaville tietoverkko mahdollistaa salaisten sähköpostien ja armeijan salatun verkon käyttämisen. Lähde korosti, että korkeimman turvaluokituksen alueelle ei riitä salasanat, sillä huippusalaisia tietoja pääsee katsomaan vain tietyiltä tietokoneilta.

Puolustusministeriön edustajien mukaan he eivät ainakaan vielä ole törmänneet Wikileaks-aineistossa huippusalaisiin tietoihin. Paljastettua aineisto näyttäisi olevan sellaista, jonka tarkasteluun useilla armeijan palveluksessa työskentelevillä riittää turvaluokitus.

Aiemmin Wikileaksin johtaja Julian Assange sanoi, että hän ei tiedä kuka vuotaja on. Kesäkuussa sivusto kuitenkin palkkasi Manningille asianajajan.

Kesäkuussa luettujen syytteiden mukaan Manning latasi noin 150 000 viestiä, videoita sekä salaisia PowerPoint -esityksiä. Häntä uhkaa jopa 52 vuoden vankeus. Hän ei ole vielä vastannut yhteenkään syytteeseen.

Hänet paljasti hakkeri, joka väittää Manning kertoneen hänelle teostaan.

Yhdysvaltain armeijan helikopterista kuvattu video puhutti aikaisemmin tänä vuonna.

Julian Assange on Wikileaks -sivuston perustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?