Israelin maahyökkäyksessä kuollut jo 40 palestiinalaista

Julkaistu: , Päivitetty:

Palestiinalaisperheet pakenivat kauhuissaan Israelin maahyökkäystä Gazassa sunnuntaina. Ne, joilla oli mahdollisuus, pakenivat autoilla. Osa lähti matkaan jalan.

Viiden hengen perheen kerrottiin kuolleen autoonsa, kun Israelin ammus osui siihen.Myös puolen miljoonan asukkaan Gazan kaupungissa kadut olivat autiot.

Israelilaissotilaiden kerrottiin saartaneen kaupungin ja ottaneen haltuunsa tärkeimmät sinne johtavat tiet.

Israelin maahyökkäyksen ensimmäinen yö oli Gazan alueen asukkaille uneton. Armeija tulitti rantakaistaletta samalla aikaa maalta, mereltä ja ilmasta. Palestiinalaisjärjestö Hamasin taistelijat vastasivat raketein ja kranaatein.

- Lapseni ovat paniikissa koko yön kestäneestä pommituksesta, kertoi kaupungin eteläpuolella asuva Samir Haji.

- Vapisemme kuten lapsemmekin. Ennen tätä hyökkäystä (Israelin) saarto tappoi meitä. Tämä on sietämätöntä, sanoi samassa kaupunginosassa asuva Yehia Anis Hussein.

Sunnuntai-iltaan mennessä liki 40 palestiinalaista oli saanut surmansa Israelin maahyökkäyksessä. Kaikkiaan ilmaiskuilla alkanut operaatio on vaatinut jo yli 500 gazalaisen hengen.

Kuolleiden joukossa on sairaalalähteiden mukaan yli 80 lasta.

Samalla ajanjaksolla palestiinalaistaistelijoiden raketit olivat tappaneet yhteensä viisi israelilaista. Yksi heistä oli Israelin sotilas, joka sai surmansa sunnuntain taisteluissa.

Haavoittuneita
leikataan käytävillä

Israelin hyökkäyksen uhreja kiidätettiin Gazan kaupungin sairaalaan, jossa avustusjärjestöt ovat kuvailleet tilannetta epätoivoiseksi.

Uhreja on enemmän kuin ehditään hoitaa. Silminnäkijät kertoivat, kuinka sairaalan lattia on värjäytynyt punaiseksi haavoittuneiden verestä.

- Potilaita makaa joka puolella, ja haavoittuneita joudutaan leikkaamaan käytävillä. Potilaita kuolee koko ajan ennen kuin ehdimme hoitaa heitä, kertoi norjalainen kirurgi Erik Fosse uutistoimisto NTB:lle.

Sen jälkeen kun Israelin maahyökkäys alkoi lauantai-iltana Shifan sairaalaan on virrannut potilaita tauotta. Fossen mukaan useiden vammat ovat vakavia.

Sairaalassa on pulaa lääkkeistä ja muista tarvikkeista. Fossen mukaan pahimpia ovat kuitenkin jatkuvat sähkökatkot. Sunnuntaina sairaala pyöri varageneraattorin voimin.

Israel torjuu
tulitauon

Israelin hyökkäystä vastustaviin mielenosoituksiin osallistui viikonloppuna tuhansia ihmisiä ympäri maailman. Kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta Israelin presidentti Shimon Peres torjui tulitauon mahdollisuuden.

- Hamas tarvitsee todellisen ja vakavan opetuksen. Nyt he saavat sen, Peres sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa.

Puolustusministeri Ehud Barakin mukaan Israel aikoo laajentaa ja voimistaa hyökkäystä edelleen, jos tarve vaatii.

- Sota ei ole mikään piknikretki, Barak kommentoi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaati Israelia lopettamaan maahyökkäyksen välittömästi. Ban soitti Israelin pääministerille Ehud Olmertille ja kertoi tälle olevansa erittäin huolestunut ja pettynyt tilanteeseen.

YK:n turvallisuusneuvoston kokous Gazan tilanteesta päättyi sunnuntaina tuloksettomana.