Filippiinien Mayon-tulivuoren odotetaan purkautuvan muutaman päivän sisällä - katso video - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mayon-tulivuoren odotetaan purkautuvan lähipäivinä

Filippiinien aktiivisin tulivuori saattaa purkautua valtavalla voimalla muutaman päivän sisällä. Mayon-tulivuoren lähistöltä on evakuoitu noin 40 000 ihmistä ja vuoren ympärille on muodostettu kahdeksan kilometrin säteelle ulottuva turvavyöhyke.

Mayon-tulivuori on syössyt uumenistaan jo viikon laavaa.­

21.12.2009 7:20

Viranomaiset nostivat uhkaavan tulivuorenpurkauksen takia annetun varoituksen eilen viisiportaisen varoitusjärjestelmän tasolle neljä, mikä merkitsee sitä, että purkaus saattaa käynnistyä muutaman päivän sisällä. Viitostaso merkitsee sitä, että purkaus on käynnistynyt.

- Varoitustasoa nostettiin sen jälkeen, kun Mayon aiheutti sunnuntaina 453 maanjäristystä viiden tunnin tarkkailujakson aikana. Lauantaina maanjäristyksiä oli vain vähän yli 200, kertoi Filippiinien seismologian ja vulkanologian instituutin johtaja Renato Solidum uutistoimisto AP:lle.

Yli 40 000 alueen asukasta on evakuoitu vuoren alarinteiltä lähiseudun kouluihin ja hätämajoitustiloihin, mutta suojavyöhykkeellä on nähty yhä maanviljelijöitä.

Viranomaiset pitävät tiukasti kiinni sotilaiden valvomista suojavyöhykemääräyksistä.

- Olemme asettaneet suojatoimille korkeat tavoitteet. Pyrimme siihen, ettei tästä aiheutuisi ensimmäistäkään uhria. Jos tilanne näyttää rauhoittuvan ja joku haahuilee takaisin turva-alueelle, hänet saatetaan sieltä heti pois, selitti Albayn maakunnan kuvernööri Joey Salceda.

Manilasta noin 340 kilometriä kaakkoon sijaitseva Mayon purkautui edellisen kerran vuonna 2006, jolloin noin 30 000 evakuoitiin vuoren lähistöltä. Vuonna 1993 Mayonin purkauksessa kuoli 79 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?