Nokia jättää kännykkämyynnin Japanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nokia jättää kännykkämyynnin Japanissa

Matkapuhelinjätti Nokia aikoo jättää kännykkämyyntinsä Japanissa lähes kokonaan.

27.11.2008 15:18

Japanin markkinoille jäävät ainoastaan luksusmalliset Vertu-puhelimet, jotka maksavat useita tuhansia euroja. Perusmallien toimitus Japaniin loppuu ensi vuoden alussa.

Nokian markkinaosuus globaalissa kännykkämyynnissä on lähes 40 prosenttia, mutta Japanissa Nokian osuus jää alle prosenttiin. Ulkomaisten yritysten on vaikea kilpailla Japanin omien matkapuhelinvalmistajien kanssa. Kaupantekoa vaikeuttaa se, että lähes kaikilla japanilaisilla on kehittynyt matkapuhelin.

Japanissa omintakeinen kieli ja erilaiset kulutustottumukset vaativat myös omia operaattoriasetuksia, joiden räätälöinti käy Nokialle kalliiksi. Japanilaiset ovat tottuneet kotimaisiin puhelimiin, jotka toimivat myös elektronisina lompakkoina, junalippuina ja jopa televisiona.

Tutkimusyksikköpysyy Japanissa

Tieto Nokian vetäytymisestä ei tullut täysin yllätyksenä, sillä yritys on jo aiemmin kertonut säästöaikeistaan globaalien kännykkämarkkinoiden synkkien ennusteiden vuoksi.

Nokian johtokunnan jäsen Timo Ihamuotila sanoi torstaina uutistoimisto Reutersille, että nykyisessä taloustilanteessa investointi Japanin kysyntää vastaaviin tuotteisiin ei ole enää järkevää.

-Myynnin vähentäminen leikkaa Japanin neljästä sadasta työpaikasta noin kymmenen prosenttia, kertoi Nokian viestintäpäällikkö Doug Dawson STT:lle.

Dawsonin mukaan yhtiö ei aio missään tapauksessa vetäytyä Japanista kokonaan. Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö jää Japaniin, sillä japanilaiset valmistajat ovat Nokialle tärkeitä alihankkijoita.

Nokian on tähän mennessä myynyt matkapuhelimiaan kahden japanilaisoperaattorin kautta. Japanin markkinoille jäävien Vertu-puhelimien myyntikanava jäi kuitenkin vielä epäselväksi. Japanilaisen uutistoimiston Kyodon mukaan Nokia aikoo perustaa luksusmalliaan varten oman virtuaalioperaattorin, joka käyttäisi japanilaisen NTT Docomon verkkoa. Nokia kieltäytyi torstaina kommentoimasta asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?