Analyysi: Obama joutui laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Analyysi: Obama joutui laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen

Vaikean ensimmäisen vuoden läpikäynyt Barack Obama yritti puheessaan korostaa johtajuuttaan ja vakuuttaa, että uudistuspolitiikka on yhä hänen hallinnassaan.

28.1.2010 7:53 | Päivitetty 28.1.2010 7:58

Selkeä arvio presidentin onnistumisesta tehdään käytännössä vasta marraskuussa, jolloin Yhdysvalloissa käydään kongressivaalit.

Presidentti on ajautunut tilanteeseen, jossa hän joutuu tekemään selkeän valinnan, mitkä asiat ovat muita merkittävämpiä. Nämä seikat nousivat puheessa erityisesti esiin:

Asioiden tärkeysjärjestys. Demokraatit menettivät Massachusettsin täytevaaleissa ns. superenemmistön senaatissa, mikä vaikeuttaa asioiden läpivientiä. Obaman oli pakko puheessaan tuoda selkeästi esille, mistä uudistuksista hän ei aio luopua ja missä hän on valmis antamaan periksi.

Työpaikkojen luominen on Obaman asialistalla numero yksi. Esimerkiksi viime vuoden ykkösprioriteettinsa terveydenhuoltouudistuksen hän mainitsi vasta puheensa keskivaiheilla.

Virheiden myöntäminen. Obama otti vastuun siitä, että hän ei selittänyt terveydenhuoltouudistukseen liittyviä suunnitelmiaan tarpeeksi hyvin amerikkalaisille.

Ilmastonmuutoksen suhteen hän kertoi kannattavansa yhä senaatissa jumissa olevaa esitystä. Obamaa on syytetty siitä, ettei hän ole ottanut tarpeeksi voimakkaasti kantaa tähän ilmastokysymykseen.

Tilanne hallussa. Obaman äänensävy puheessa oli leikkisä. Hän yritti huumorilla osoittaa, että viime aikojen takaiskuista huolimatta hän pysyttelee maanläheisellä ja rennolla linjallaan.

Yksilön oikeudet. Liberaalit äänestäjät ovat olleet pettyneitä Obaman ensimmäiseen vuoteen. Obama ottikin pitkästä aikaa esille muun muassa homojen oikeudet.

Sotien unohtaminen. Obama mainitsi sodat Afganistanissa ja Irakissa lyhyesti vasta puheensa loppupuolella. Tällä hän viestitti, että seuraavan vuoden pääteema on talous.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?