Paljastus: Nixon suunnitteli ydinaseen käyttöä 1969

Julkaistu:

Äskettäin paljastuneiden dokumenttien mukaan Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon suunnitteli ydinaseen käyttämistä vuonna 1969.

Presidentin uskotaan harkinneen iskua vakavasti sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli ampunut alas yhdysvaltalaisen vakoilukoneen, kertoo Guardian.

Julki tulleiden dokumenttien mukaan Nixonin uskotaan määränneen ydinpommeja kantavat pommikoneet 15 minuutin valmiuteen välitöntä hyökkäystä varten. Dokumentit tulivat julki Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusarkiston kautta.

Operaatio toimi koodinimellä Freedom Drop.

Kesäkuussa 1969 puolustusministeri Melvin Laird lähetti Nixonin neuvonantajalle Henry Kissingerille muistion, jossa mahdollisuuksia iskeä Pohjois-Koreaa vastaan ruodittiin. Joukossa oli suunnitelma, jonka mukaan 12 pienikokoisempaa ydinpommia pudotettaisiin 12 sotilaskohteeseen koordinoidusti. Suunnitelmaa kuitenkin korjattiin, sillä iskua pidettiin liian pienenä. Vaihtoehdoksi tarjottiin seitsemän kertaa suurempia pommeja, joiden avulla kostoisku kävisi Pohjois-Korealle mahdottomaksi.

Dokumentit paljastaneen NSA:n Robert Wamplerin mukaan Nixonin hallinto koki Pohjois-Korean "välittömäksi uhaksi".

- Armeija sanoi, että mikäli Pohjois-Korean kyky vastata hyökkäykseen halutaan eliminoida iskun on oltava paljon suurempi.

Entisen Yhdysvaltain hävittäjälentäjän kertomus tukee tarinaa, vaikka miehen kertomuksen tueksi ei ole löydetty dokumentteja.

- Everstini kertoi vakoilukoneen pudottamisesta. Hänellä oli viesti, jota hän näytti minulle. Sen mukaan minun piti valmistautua iskemään kohteeseeni, Etelä-Koreassa palvellut Bruce Charles kertoi National Public Radiolle.

Charlesin mukaan hänellä oli kyydissä pommi, joka oli noin 20 kertaa tehokkaampi kuin pommi, joka pudotettiin Hiroshimaan. Useita tunteja myöhemmin tuli käsky poistua lähtövalmiudesta.

Richard Nixon toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1969-1974, jolloin hän erosi Watergate-skandaalin vuoksi. Hän kuoli vuonna 1994.