Pluto ei ole enää planeetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pluto ei ole enää planeetta

Uuden määritelmän mukaan Pluto ei ole enää yksi aurinkokunnan varsinaisista planeetoista vaan kääpiöplaneetta. Päätöksen teki Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni tänään Prahassa.

24.8.2006 16:48 | Päivitetty 24.8.2006 20:16

2500 asiantuntijaa kokoontui tänään Tsekissä Kansainvälinen tähtitieteellinen unionin (IAU) vuosikokoukseen. Tähtitieteilijät päättivät lakata kutsumasta Plutoa planeetaksi, sillä se on kauempana ja huomattavasti pienempi kuin aurinkokunnan kahdeksan muuta planeettaa.

Plutoa on kutsuttu planeetaksi vuodesta 1930, jolloin amerikkalainen Clyde Tombaugh löysi sen. Sen planeetta-statusta on pidetty kyseenalaisena jo muutaman vuoden ajan. Plutolla on kolme kuuta, nimiltään Charon, Nix ja Hydra.

Pluton löytäneen tiedemiehen leski Patricia Tombaugh arveli, että hänen miehensä olisi suhtautunut ymmärtäväisesti Pluton määrittelyn muuttamiseen. Hänen mukaansa Clyde W. Tombaugh oli hyvä tiedemies, joka ymmärsi tieteen kehityksen.

- Clyde olisi sanonut, että tiede etenee jatkuvasti, joten jos siihen soppaan lusikkansa lykkää, saa väistämättä jossain vaiheessa myös nenilleen, Patricia Tombaugh kuvaili edesmenneen miehensä näkemyksiä.

1990-luvun alun jälkeen astronomit ovat löytäneet useita muita saman suuruusluokan taivaankappaleita aurinkokunnan rajamailla Kuiperin vyöhykkeellä. Niitä, ja nyt myös Plutoa, kutsutaan nimellä kääpiöplaneetta tai kansainvälisemmin TNO (Trans-neptunian object).

Pluto on halkaisijaltaan 2360 kilometriä, ja se on tiettävästi toiseksi suurin taivaankappale Kuiperin vyöhykkeellä.

Käytännössä astronomien päätös tarkoittaa oppi- ja tietokirjojen päivittämistä. (IS-STT-Reuters-BBC-CNN)

Katso video Plutosta(CNN)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?