Votkatehtaatkin jo kriisissä Venäjällä! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Votkatehtaatkin jo kriisissä Venäjällä!

Venäjän talouskriisin armottomuudesta kertoo paljon se, että rahaa ei riitä entiseen malliin enää edes votkaan.

24.10.2008 12:05

Venäjän suurimpiin votkanvalmistajiin kuuluva Veda joutui vastikään sulkemaan kaksi tehdastaan juuri rahoituskriisin takia.

Tuotanto lopetettiin Leningradin lähellä sijaitsevassa Kingiseppissä ja Mordvan tasavallassa sijaitsevassa Saranskissa. Fontanka.ru-uutissivuston mukaan esimerkiksi Kingiseppissä jäi työttömäksi liki tuhat ihmistä.

Tehtaiden sulkemisen taustalla ovat tukkuliikkeiden ja votkan jälleenmyyjien maksuvaikeudet. Nämä eivät ole pystyneet maksamaan ajoissa omia velkojaan tehtaalle, joten tuotanto oli pakko keskeyttää.

- Jouduimme lopettamaan toimitukset heille siihen asti, kunnes he pystyvät maksamaan meiltä jo aiemmin saamansa erät, Vedan pääomistaja Aleksandr Matt kertoi.

Ongelma ei ole pelkästään votkatehtaan, vaan koskettaa Venäjän kaupankäyntiä laajemminkin. Kaikki perustuu nopeaan rahankiertoon ja lyhytaikaisiin pankkilainoihin. Kun jokin ketjun osanen pettää, alkavat seurausvaikutukset näkyä myös muissa ketjun toimijoissa.

Matt uskoo kuitenkin yhä, että tehdas saa omansa takaisin ja tuotanto voidaan aloittaa uudelleen.

- Saamme tehtaan käyntiin periaatteessa muutamassa tunnissa, Matt vakuutti Fontanka.ru:lle.

Tilastoja ei ole toistaiseksi julkaistu siitä, ovatko tavalliset kuluttajat vähentäneet votkanjuontiaan. Veikkausten mukaan ainakin kalliimmat luksusvotkamerkit ovat nyt uhattuina, kun kansa kiristää vyötään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?