Hitlerin karttapallosta maksettiin 100 000 dollaria - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitlerin karttapallosta maksettiin 100 000 dollaria

Saksan valtakunnankanslerille Adolf Hitlerille kuulunut karttapallo vaihtoi tiistaina San Franciscon huutokapassa omistajaa hintaan 100 000 dollaria eli 68 000 euroa.

91-vuotias sotaveteraani John Barsamian kauppasi sotasaaliinsa, eli Hitlerin karttapallon (kuvassa) 100 000 dollarilla.­

14.11.2007 12:03

Karttapallo ehti pölyttyä 62 vuotta John Barsamianin ullakolla Kalifornian Oaklandissa. Nyt se siirtyi ex-taikuri ja hotelliyrittäjä Bob Pritikinin kokoelmiin.

- Tämä on yksi niistä esineistä, jotka vain yksinkertaisesti on pakko omistaa, sanoo Pritikiniä huutokaupassa edustanut Matt Davis.

- Tätä esinettä täytyy kunnioittaa osana historiaa, Davis jatkaa.

John Barsamian päätti luopua pallosta jo siitäkin syystä, että sotaveteraanilla on ikää 91 vuotta.

- Olen 91 ja aika kuluu. Minulla on ollut suurenmoinen elämä. Jos olisin jättänyt karttapallon pojilleni, liian monta kysymystä olisi jäänyt ilmaan, Barsamian perustelee myyntipäätöstään.

Barsamian saapui Yhdysvaltojen armeijan toimiupseerina keväällä 1945 Berchtesgadeniin, jossa Hitlerillä oli tapana majailla silloin kun hän ei ollut valtakunnankansliassa Berliinissä tai yhdessä monista sodanjohtokeskuksistaan kuten päämajassaan Sudenpesässä Itä-Preussissa.

Barsamian oli Berchtesgadenissa nähnyt karttapallon pöydällä monen sortin rojun keskellä ja nappasi pallon parempaan talteen. Sen jälkeen karttapallo päätyi vuosikymmeniksi Barsamianin ullakolle pölyä keräämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?