Britannia pyysi anteeksi pakkosiirretyiltä lapsilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannia pyysi anteeksi pakkosiirretyiltä lapsilta

Britannia on pyytänyt ensi kertaa anteeksi briteiltä, jotka joutuivat lapsina pakkosiirretyiksi ulkomaille. 1920-1960-luvuilla kotimaansa joutui jättämään arviolta 150 000 brittilasta.

Brittanian pääministeri Gordon Brown tapasi lapsena pakkosiirretyn John Hennessyn samassa tilaisuudessa kun hän pyysi anteeksi pakkosiirtoja.­

25.2.2010 16:26

Lapset erotettiin perheistään ja pakkosiirrettiin Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Kanadaan, Etelä-Afrikkaan ja nykyiseen Zimbabween. Siirron syyksi saattoi riittää, että lapsi syntyi yksinhuoltajaäidille tai köyhään perheeseen. Missään muualla maailmassa historia ei tunne vastaavaa pakkomuuttoliikettä.

- Olemme todella pahoillamme. Me petimme heidät, Britannian pääministeri Gordon Brown sanoi.

Viranomaiset lupasivat lapsille parempaa elämää, mutta monien pakkosiirrettyjen tarinat ovat järkyttäviä. Esimerkiksi monet Australiaan lähetetyt joutuivat orpokodeissa laiminlyöntien, väkivallan ja jopa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Lisäksi lapset erotettiin sisaruksistaan ja heille valehdeltiin, että he ovat orpoja. Lancasterin yliopiston historian professori Steven Constantine sanoi BBC:lle, että taustalla oli osaltaan Australian halu kasvattaa valkoista brittiväestöään toisen maailmansodan jälkeen.

- Australia painosti Britannian hallitusta voimakkaasti, kuten tekivät myös vaikutusvaltaiset brittiläiset lapsijärjestöt, jotka uskoivat siirtojen hyödyttävän lapsia. Myös Englannin ja Skotlannin kirkot sekä roomalaiskatolinen kirkko olivat mukana pakkosiirroissa, Constantine sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?