Luonnonsuojelijat ja valaanpyytäjät hyisessä meritaistelussa - katso video! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Luonnonsuojelijat ja valaanpyytäjät hyisessä meritaistelussa - katso video!

Japanilaiset valaanpyytäjät taistelivat luonnonsuojelijoita vastaan maanantaina Etelänapamantereen edustalla.

Pullot lentelivät ja vesitykit lauloivat, kun luonnonsuojelijat ja valaanpyytäjät ottivat yhtään Etelänapamantereen edustalla.

3.2.2009 9:30

Luonnonsuojeluaktivistien kerrotaan heittäneen pyyntialusta päin härskiintynyttä voita ja maalia yhteenoton aikana sekä yrittäneen pysäyttää laivuetta köysien avulla.

Luonnonsuojelujärjestö The Sea Shepherd Conservation Society, vapaasti suomennettuna Merten paimenten luonnonsuojeluyhteisö, sanoo valaanpyytäjien heittäneen heitä metallinpalasilla ja golfpalloilla. Japanilaisviranomaisten mukaan valaanpyytäjät käyttivät taistelussa vain vesitykkiä ja sitäkin itsepuolustukseksi. Videon perusteella kuitenkin näyttää siltä, että myös jotain tavaraa valaanpyyntialuksesta heitettiin merten paimenia kohti.

Merten paimenten ryhmää johtanut Paul Watson kertoi uutistoimisto AP:lle, että japanilaisaluksesta ammuttiin vesikanuunalla kumiveneitä kohti. Yksi aktivisteista sai hässäkässä ruhjeita. Toinen luonnonsuojelija sai Watsonin mukaan metallinpalasesta päähänsä, mistä jäi myös muisto yhteenotosta.

Jatkuvasti japanilaisia valaanpyytäjiä häiriköivä ryhmä lähetti tällä kertaa helikopterin sekä kaksi kumivenettä harppuuna-alusten riesaksi. Meritaistelu käytiin noin 3200 kilometriä Australian Tasmaniasta kaakkoon.

Japanin on tarkoitus saalistaa yhteensä lähes tuhat valasta, josta suurin osa lahtivalaita, tällä valaanpyyntikaudella. Kansainvälisen valaanpyyntikomission mukaan valaita saa pyydystää tieteellisiä tutkimuksia varten, mutta ei kaupallisiin tarkoituksiin.

Valaanpyynnin vastustajat sanovat, että tieteelliset syyt ovat vain tekosyy kaupalliselle toiminnalle. Japani sen sijaan on nimennyt Merten paimenet terroristeiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?