Serbialaiset kävivät vilkkaasti uurnilla presidentinvaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Serbialaiset kävivät vilkkaasti uurnilla presidentinvaaleissa

Serbialaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti presidentinvaaleissa, joissa ratkaistaan paitsi maan presidentin nimi myös ulkopolitiikan suunta.

3.2.2008 21:44

Kun vaalihuoneistot iltayhdeksältä Suomen aikaa sulkeutuivat, liki 67 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt uurnilla. Ensimmäisellä kierroksella tammikuussa jäätiin 61 prosenttiin.

Korkean äänestysprosentin on arveltu hyödyttävän äärikansallista Tomislav Nikolicia presidentti Boris Tadicin kustannuksella.

Koska vaalista povattiin erittäin tasaväkistä, saattaa voittajan nimi säilyä hämärän peitossa aamun tunneille saakka. Tätä ennakoi sekin, että viimeisimmissä mielipidemittauksissa ennen vaaleja kaksikon ero oli enää prosenttiyksikön luokkaa.

- Äänestin Tadicia. En siksi, että hän olisi paras ehdokas, vaan siksi, etten halua lastenlasteni menettävän taas viittä vuotta, summasi Belgradissa äänestänyt eläkeläinen Radmila Milovanovic.

EU vai Venäjä?

Tadic on kampanjassaan korostanut, että Serbian on jatkettava lähentymistään EU:hun, vaikka valtaosa jäsenmaista tukee Kosovon itsenäistymistä.

Tadic on syyttänyt Nicolicia Serbian syöksemisestä takaisin maailmanpolitiikan heittiöksi, asemaan joka sillä oli Milosevicin aikoina.

- Tämä on kansanäänestys. Olen varma, että valitsemme tien, joka johtaa EU:hun. Olen varma, että tämä kansakunta haluaa jotain parempaa kuin paluuta takaisin eristykseen, Tadic vakuutti.

Nikolic puolestaan korosti totuttuun tapaan Venäjän-suhteita.

- Ilman minua Serbialla ei ole tulevaisuutta. Se on häviävä maa. Meidän on pidettävä yllä suhteita sekä Venäjään että EU:hun. Mutta Venäjä tukee meitä enemmän, joten tällä hetkellä se on parempi kumppani, Nikolic perusteli.

Jos Nikolic voittaa vaalit, Kosovon odotetaan julistautuvan itsenäiseksi jo ensi viikonloppuna. Jos taas Tadic voittaa, edessä lienee muutaman viikon odotus EU:n toiveiden mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?