Obamalla edessä haasteellinen vuosi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obamalla edessä haasteellinen vuosi

Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla sekä hänen demokraattisella puolueellaan on edessään muodikkaasti sanottuna haasteellinen vuosi.

9.1.2010 12:39

Obaman alkuperäisenä suunnitelmana oli keskittyä vuoden alussa työllisyystilanteen kohentamiseen ja ratkaisevassa vaiheessa olevaan terveydenhuollon uudistukseen. Ohjelmassa oli myös taistelu lainsäädännöstä ilmaston suojelemiseksi.

Joulupäiväinen matkustajakoneen räjäytysyritys lennolla Detroitiin nosti kuitenkin maan rempallaan olevan tiedustelutoiminnan kauhistelun kohteeksi. Obama joutui kiivaan arvosteluryöpyn kohteeksi; hänen vastustajiensa mukaan uusien iskujen uhka ja al-Qaidan nousu johtuu presidentin lepsuilusta terrorismin vastaisessa taistelussa.

Turvallisuusongelmista tulikin odottamaton lisätaakka hitaasti etenevien uudistusohjelmien kanssa kamppailevalle hallinnolle. Obama-huuma haihtuu

Demokraatit osaavat jo ennakoida, että marraskuun kongressivaaleista tulee heille kova paikka. Puolue on ollut leppeässä myötätuulessa kaksissa peräkkäisissä vaaleissa, mutta Obama-innostuksen laannuttua tilanne ei ole enää yhtä aurinkoinen.

- Välivaaleissa äänestetään yleensä heikosti, selitti CNN-uutisten äänestyksiä seuraavan osaston johtaja Keating Holland.

- Konservatiiviset republikaanit on nyt kuitenkin saaneet lisää intoa voimakkaasta Obaman poliittisen ohjelman vastustamisesta. He todennäköisesti äänestävät marraskuussa, Holland muistutti.

Holland painotti CNN -uutisissa myös sitä, että maan liberaalit saattavat olla pettyneitä Obaman saavutuksiin eivätkä enää lähdekään uurnille.

Valkoinen talo vakuuttaa, ettei haaste hätkäytä.

- Haasteet ovat osa työtä. Ne nousevat nykyisestä taloustilanteesta ja välivaalien historiasta, selitti Obaman neuvonantaja David Axelrod Washington Post -lehdelle.

- Ymmärrämme haasteen, mutta tilanne ei ole synkkä. Senaatissa taistellaan paikoista Rajuin kamppailu on edessä senaatin vaaleissa, sillä nykyinen voimasuhde, 60-40, on pitänyt demokraatit niukimmassa mahdollisessa enemmistössä. Nämä luvut ovat taanneet sen, etteivät republikaanit ole pystyneet jarruttamaan demokraattien eteenpäin puskemia lakiesityksiä.

Vaalitaktikointi keskeisissä osavaltioissa onkin jo käynnissä. Rutkasti Wall Streetiltä vaalirahaa aiemmissa vaaleissa saanut demokraattien veteraanisenaattori Chris Dodd on ilmoittanut, ettei asetu enää ehdolle. Tämä on tiettävästi tapahtunut puolueen pyynnöstä, sillä Doddin uudelleenvalintaan ei uskota puolueen sisällä.

Demokraatit joutuvat kuitenkin varmistamaan, että Doddin paikkaa hakee riittävän varma ehdokas. Samalla tavalla valmistaudutaan neljän muun paikastaan luopuvan senaattorin lähtöön.

Republikaanien puolella paikastaan luopuu neljä senaattoria. Lisäksi puolue kärkkyy presidentti Barack Obamalta vapautunutta Illinoisin osavaltion senaattorin paikkaa.

Sama tilanne on Delawaressa, jossa haussa on varapresidentti Joe Bidenin jättämä senaattorin paikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?