Siirtokuntalaisten raju vastarinta ei auttanut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Siirtokuntalaisten raju vastarinta ei auttanut

Happoa, hehkulamppuja ja öljyä. Siinä olivat Kfar Daromin äärijuutalaisten viimeiset aseet siirtokuntaa tyhjentäviä israelilaispoliiseja vastaan.

19.8.2005 0:00

Eilen nekään eivät enää auttaneet, kun poliisit tunkeutuivat synagogan muurien yli ja kantoivat katolle linnoittautuneet mielenosoittajat alas.

Sitä ennen nähtiin koko Gazan tyhjennysoperaation toistaiseksi rajuin yhteenotto.

Raivostuneet asukkaat ja heidän tuekseen katolle linnoittautuneet aktivistit paiskoivat poliiseja kananmunilla ja hehkulampuilla. Poliisit yrittivät kiivetä ylös tikapuita pitkin, mutta tämä osoittautui mahdottomaksi. Jotkut huitoivat poliiseja kepeillä ja ainakin kaksi poliisia putosi alas kadulle. Toinen heistä vietiin tajuttomana sairaalaan.

Lopulta poliisit nostettiin katolle metallisessa kontissa ja alhaalla olevat joukot pyyhkivät mielenosoittajia vesitykeillä.

Osa viranomaisista joutui tilanteen lauettua riisuutumaan ja huuhtelemaan itsensä kivennäisvedellä, koska mielenosoittajat olivat onnistuneet heittämään virkailijoiden päälle happoa.

Kaiken kaikkiaan 35 poliisia ja ainakin kahdeksan aktivistia loukkaantui yhteenotossa.

Myös Gazan suurimmassa siirtokunnassa Neve Dekalimissa synagogaan linnoittautuneet sadat nuoret juutalaisaktiivit kieltäytyivät poistumasta. Tilanne laukesi muutaman tunnin päästä, ja viranomaiset ilmoittivat myöhään illalla turvallisuusjoukkojen tyhjentäneen koko siirtokunnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?