Yhdestä sekunnista kiinni - kaksi konetta oli törmätä Moskovan yllä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdestä sekunnista kiinni - kaksi konetta oli törmätä Moskovan yllä

Tarkkasilmäinen lennonjohtaja Ilja Karakulov on noussut Venäjällä sankariksi, jolle ehdotetaan jopa mitalia urotekonsa vuoksi.

14.5.2009 11:02

Kurakulov esti huhtikuun 24. päivänä kahden lentokoneen törmäyksen Moskovan yllä. Rossiiskaja Gazetan mukaan hänellä oli reagointiaikaa vain sekunti.

Törmäyskurssilla olivat reitille Moskova-Samara lähtenyt Tu-154 ja Moskovasta Vladivostokiin lähtenyt Boeing. Molemmissa koneissa oli noin 300 ihmistä.

Lehden mukaan Tu-154 oli noussut ilmaan Vnukovolta ja jostain syystä sen laskutelineet olivat yhä alhaalla, kun se otti lisää korkeutta. Tästä johtuen kone eteni normaalia hitaammin.

Samaan aikaa konetta lähestyi niin ikään vastikään Domodedovon kentältä ilmaan noussut Boeing. Koneilla oli sama lentoreitti ja niiden välillä oli vain neljä kilometriä, kun Boeing oli juuri nousemassa samalle korkeudelle Tu-154:n kanssa.

- Tein vain työtäni tarkkavaisesti, itse Karakulov vähätteli myöhemmin urotekoaan.Karakulov määräsi Boeingin lopettamaan korkeuden noston, ja koneen pilotit reagoivat välittömästi. Jos mitään ei olisi tehty, koneet olisivat törmänneet vain sekuntien kuluttua.

Parhaillaan tutkitaan, miksi Tu-154:n kapteeni oli unohtanut vetää laskutelineet takaisin sisään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?