Vankeustuomio oli Irvingille sokki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vankeustuomio oli Irvingille sokki

Kohuttu brittihistorioitsija David Irving tuomittiin eilen Itävallassa kolmeksi vuodeksi vankeuteen juutalaisvainojen kieltämisestä. Irving oli myöntänyt syyllisyytensä, mutta oli itse arvellut selviävänsä ehdonalaisella tuomiolla.

21.2.2006 0:00

- Olen täysin sokissa ja aion valittaa päätöksestä, järkyttynyt Irving totesi toimittajille.

Mielipiteet tuomiosta jakautuivat eilen jyrkästi kahtia. Joidenkin mielestä Irvingillä on oikeus sanoa mielipiteensä huolimatta niiden sisällöstä. Toiset taas pitävät kansanmurhan vähättelemistä niin suurena rikoksena, että siitä kuuluukin antaa vankeustuomio.

- Miten me voimme tuomita Tanskan kuvista pahastuneet muslimit, kun lukitsemme itse ihmisiä vankilaan mielipiteiden ilmaisemisesta? ihmetteli Irvingistä dokumentin tehnyt kirjailija Nick Fraser eilen Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Irving saapui eilisaamuna Wienin oikeustalolle kainalossaan Hitlerin sota -teoksensa, jossa hän mm. vähättelee holokaustin laajuutta. Oikeudessa Irving kuitenkin myönsi todeksi yleiset tiedot toisen maailmansodan aikaisista juutalaisvainoista.

- Tein virheen väittäessäni, ettei Auschwitzissa ollut kaasukammioita, hän myönsi.

Irving tuomittiin hänen Itävallassa 1989 pitämänsä puheen perusteella. Siinä hän väitti holokaustia valheeksi.

- En enää kiistä holokaustia. Olen muuttanut mieltäni. Miljoonia juutalaisia kuoli, mutta en osaa arvioida tarkkoja lukuja, hän totesi BBC:n uutisille.

Syyttäjän mukaan Irvingin katuminen ei kuitenkaan ollut aitoa, vaan hän jatkaisi juutalaisvastaisia puheitaan heti vapaaksi päästyään.

Tuomari uskoi syyttäjää. Hän totesi, ettei hänellä ole muuta mahdollisuutta kuin antaa kolmen vuoden vankeusrangaistus, sillä Irving on jatkanut juutalaisvastaista propagandaansa vuosikymmeniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?