Valtava tietovuoto paljastaa Afganistanin sodan salaisuuksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valtava tietovuoto paljastaa Afganistanin sodan salaisuuksia

Suuri määrä Yhdysvaltain armeijan sotilasraportteja Afganistanista on vuotanut julkisuuteen.

26.7.2010 6:41 | Päivitetty 26.7.2010 17:00

Noin 92 000 salaiseen asiakirjaan perustuvia tietoja julkaistiin kolmessa suuressa lehdessä maanantain vastaisena yönä.

Raportit vuoti New York Timesille, The Guardianille ja Der Spiegelille Wikileaks-internetsivusto, joka on tunnettu useista muista arkaluontoisista tietovuodoista.

Yhdysvaltain hallinto tuomitsi vuodon nopeasti ja kertoi, että Wikileaks ei ollut viranomaisiin yhteydessä raporttien vuotamisesta.

Viranomaisten mukaan vuoto aiheuttaa vaaran ihmishengille ja kansalliselle turvallisuudelle.

Vuodettuja raportteja luetaan myös monissa muissa maissa, jotka osallistuvat Afganistan-operaatioon.

IS:n haastatteleman suomalaisasiantuntijan, komentaja Juha-Antero Puistolan mukaan seurauksena vuodosta on varmasti salassapitomääräysten tarkastaminen ja vahtiminen, mikä voi vaikuttaa myös Afganistanissa toimiviin suomalaisiin.

- Tietovuotona tapaus on äärimmäisen vakava. Vaikka aineistossa ei hirvittävästi uusia asioita vaikuta olevan, materiaali on kuitenkin tarkoitettu salassa pidettäväksi, Puistola toteaa.

Raporteissa kerrotaan muun muassa, että Yhdysvaltain näennäinen liittolainen Pakistan antaa vakoojiensa tavata suoraan Talibanin jäseniä. Näissä tapaamisissa on organisoitu sotilasryhmiä, jotka taistelevat Yhdysvaltain joukkoja vastaan Afganistanissa.

Brittilehti The Timesin mukaan asiakirjat muodostavat päiväkirjan Afganistanin sodan arjesta kuuden viime vuoden ajalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?