Klitshko ja Ruslana Ukrainan vaalivaltit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Klitshko ja Ruslana Ukrainan vaalivaltit

Ukrainan sunnuntaisissa parlamentti- ja aluevaaleissa vallankahvaan pyrkivät myös nyrkkeilyn raskaansarjan entinen maailmanmestari Vitali Klitshko, 34, sekä vuoden 2004 euroviisujen voittaja Ruslana.

25.3.2006 7:14 | Päivitetty 25.3.2006 0:00

Tyrmäävästä oikeasta suorastaan tunnettu yli kaksimetrinen Klitshko kuuluu vielä toistaiseksi maan politiikassa höyhensarjaan, sillä hän toimii nuorisoryhmittymä Pora-PRP:n keulakuvana. Ryhmittymä on gallupien perusteella jäämässä niukasti parlamenttiin vaadittavan kolmen prosentin äänikynnyksen alapuolelle. Se ei kuitenkaan olisi tyrmäysisku Klitshkolle itselleen.

Ukrainan suosituimpiin julkisuuden hahmoihin kuuluva ex-nyrkkeilijä pyrkii nimittäin samaan aikaan järjestettävissä paikallisvaaleissa Kiovan pormestariksi, ja hän pitelee leipälapion kokoisissa käsissään yllättäjän kortteja.

Kaksi viikkoa sitten julkaistun mielipidemittauksen mukaan Klitshko oli pormestarikilpailussa vain viisi prosenttiyksikköä jäljessä kaupungin pitkäaikaista johtajaa Oleksander Omeltshenkoa, 68, vastaan.

- Haen pormestarin paikkaa ja minusta tulee Kiovan pormestari, Klitshko jyrisi samaan uhmakkaaseen tyyliin kuin urheilu-urallaan.

Omeltshenko toimi eräänlaisena kummisetänä Klitshkon nyrkkeilyuralla. Se ei estänyt kilpailuhenkistä politiikan untuvikkoa haastamasta entistä tukijaansa kovin sanakääntein. Rehellisenä ja tahrattomana ehdokkaana itseään markkinoiva nyrkkeilijä latelee suoria syytöksiä nykyistä pormestaria kohtaan.

- Kiovan hallinto on todella korruptoitunut, Klitshko on väittänyt.

Sekä Klitshko että Ruslana tukivat puolitoista vuotta sitten valtaannousutta uudistusmielistä presidentti Viktor Jushtshenkoa maan ns. oranssissa vallankumouksessa. Nyt Klitshko taistelee samoista äänistä Jushtshenkon kanssa, mutta Ruslana on ehdolla presidentin puolueen listalla.

Viehättävä laulaja onkin vahvasti menossa parlamenttiin.

- Haluan antaa Jushtshenkolle olkapääni tueksi, 32-vuotias laulajatähti totesi äskettäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?