Kim Jong Ilin poika nimitettiin kenraaliksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vallanvaihto lähenee Pohjois-Koreassa: nuori Kim kenraaliksi

Pohjois-Korean valtaeliitti valmistelee - tai lienee jo päättänyt - järjestelystä, jolla valta siirtyisi edelleen Kim Jong-ililta hänen nuorimmalle pojalleen Kim Jong-unille.

Kim Jong-unista on olemassa hyvin vähän valokuvia.

27.9.2010 21:09 | Päivitetty 28.9.2010 8:31

68-vuotiaaksi arvellun Kim Jong-ilin terveys on sen verran heikko, että vallanperimyskuvioiden on vähitellen parasta olla valmiina.

Pääkaupungin Pjongjangin katukuvaa hallitsevat kuitenkin edelleen kuolleen ja elävän johtajan kuvat. Parhaimpiinsa pukeutuneet kansalaiset käyvät kumartamassa Kim Jong-ilin isän Kim Il-sungin patsasta, samalla kun mahdollisesta vallanperijästä Kim Jong-unista ei ole edes julkistettu kunnollista valokuvaa. Pohjois-Korean kommunistipuolueen edustajat ovat aloittaneet tiistaina puoluekokoukseen, jollaista ei ole pidetty sitten vuoden 1980. Tuolloin vahvistettiin Kim Jong-ilin asema isänsä vallanperijänä, ja jotain vastaavaa lienee nytkin luvassa.

Miten ja milloin asiasta kerrotaan onkin sitten jo eri juttu.

Erilaiset tiedon muruset viittaavat siihen, että valinta on osunut Sveitsissä kouluaan käyneeseen Kim Jong-uniin. Arvio sai vahvistusta maanantaina, kun maan virallinen uutistoimisto KCNA kertoi Kimin saaneen kenraalin arvon. Myös Kim Jong-ilin sisko Kim Kyong-hui nimitettiin kenraaliksi.

Nimitysuutinen oli ainutlaatuinen myös siksi, että Kim Jong Unin nimi mainittiin nyt ensimmäistä kertaa maan tiedotusvälineissä.

Elokuussa eteläkorealaisissa viestimissä levisi tieto, jonka mukaan nuoresta Kimistä olisi jo ryhdytty valmistamaan erilaisia muotokuvia ja mikä tärkeintä: rintaneuloja.

Pohjois-Koreassa tässä kuussa vieraillut uutistoimisto AFP:n toimittaja ei törmännyt kuviin nuoresta Kimistä - tai ihmisiin, jotka olisivat halunneet hänestä puhua. Sen sijaan kaiken yllä leijui vahvana edesmenneen isoisä-Kimin henki.

- Minusta tuntuu että hän on yhä täällä, koska Suuri Johtaja on aina sydämessäni. Hän on meidän isämme, todisti opas ja vänrikki Ri Korean sodasta kertovassa museossa.

Kuollut Suuri Johtaja kuitenkin on. Sen voivat maahan satunnaisesti pääsevät vieraatkin todistaa, jos heidän sallitaan vierailla pääkaupungin kaikkein pyhimmässä: Kim Il Sungin mausoleumissa. Sen puolivalaistussa salissa on lasinen arkku, jossa Kimin balsamoitu ruumis lepää.

Myös puoluekokousedustajat kävivät maanantaina mausoleumissa osoittamassa kunnioitustaan nepotistisen kansantasavallan perustajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?