Mitä Sarah Palin sanoi sodasta - lue käsikirjoitus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä Sarah Palin sanoi sodasta - lue käsikirjoitus

USA:n republikaanien varapresidenttiehdokkaan Sarah Palinin kohuhaastattelua ABC-tv-kanavalla oli leikattu tavalla, joka saattoi muuttaa puheiden sisältöä.

14.9.2008 16:48

Televisiossa jäi mm. kuulematta, miten Sarah Palin ei suostu kylmän sodan paluuseen. Georgia-asiassa hän piti esillä taloudellisia sanktioita Venäjää vastaan.

IS julkaisee haastattelun Venäjää, Natoa ja sotaa koskevia leikkaamattomia kohtia.

ABC:n televisiohaastattelusta poistetut kohdat on lihavoitu.

CHARLES GIBSON, ABC: Aloitetaan, koska olemme lähellä Venäjää, aloitetaan Venäjästä ja Georgiasta. (Bushin) Hallinto on sanonut, että meidän täytyy säilyttää Georgian alueellinen koskemattomuus. Oletteko sitä mieltä, että Yhdysvaltojen olisi pyrittävä palauttamaan Georgian suvereniteetti Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan?

PALIN: Ensiksikin, me jatkamme hyviä suhteita Saakaavilin kanssa. Puhuin hänen kanssaan muutama päivä sitten ja annoin sitoumukseni, John McCain ehdokaskumppanina, että pysymme sitoutuneina Georgiaan. Ja meidän on pidettävä Venäjää silmällä. Kun Venäjä on käyttänyt tällaista painostusta jossa se on hyökännyt pienempään demokraattisen maahan, provosoimatta, sitä ei voida hyväksyä, ja meidän on pidettävä&

GIBSON: Uskotte että provosoimatta?

PALIN: Uskon että provosoimatta ja meidän on pidettävä silmällä nykyjohdon alaista Venäjää. Minusta se oli valitettavaa. Georgiaan hyökkäyksessä näimme osoituksen siitä, että Venäjä on viime aikoina ottanut joitakin askelia taaksepäin matkalla kohti demokraattisempaa kansakuntaa jolla on demokraattiset ihanteet. Siksi meidän on pidettävä silmällä Venäjää. Ja Charlie, olet Alaskassa. Meillä on hyvin kapea merellä oleva raja USA:n ja sen 49. osavaltion Alaskan ja Venäjän välillä. He ovat meidän naapureitamme. Meillä on oltava hyvä suhde heidän kanssaan. He ovat hyvin, hyvin tärkeitä meille, ja he ovat meidän vierusnaapurimme.

GIBSON: Mitä näkemyksiä Venäjän toimista, erityisesti parin viime viikon aikana, valtion läheisyys valtio antaa teille?

PALIN: He ovat meidän vierusnaapurimme ja voit itse asiassa nähdä Venäjälle täältä Alaskasta, saarelta Alaskassa.

GIBSON: Mitä näkemyksiä se antaa teille siitä, mitä he tekivät Georgiassa?

PALIN: No, näkökulman siitä että maailmamme on pieni ja on tärkeää, että me teemme yhdessä työtä liittolaistemme kanssa pitääksemme hyvät suhteet kaikkien maiden, erityisesti Venäjän kanssa. Emme aio toistaa kylmää sotaa. Meillä on oltava hyvät suhteet liittolaisiimme, ja myös painostusta. Auttaaksemme meitä muistuttamaan Venäjää, että on myös heidän etunsa, että on molempia osapuolia hyödyttävä toimeentulon suhde.

PALIN: Emme voi toistaa kylmää sotaa. Olemme kiitollisia, että Reaganin johdolla me voitimme kylmän sodan, myös ampumatta laukaustakaan. Olemme saaneet oppitunteja siitä suhteessamme Venäjään, entiseen Neuvostoliittoon.

GIBSON: Ja Nato-sopimuksen myötä, meidän tarvitsee mennä sotaan, jos Venäjä menee Georgiaan?

PALIN: Ehkä niin. Tarkoitan, että on sopimus että kun olet Naton liittolainen, niin jos toiseen (Naton) maahan on hyökätty, sinulta voidaan pyytää ja odottaa apua.

Mutta Natoon pitäisi mielestäni kuulua Ukrainan, ehdottomasti, tässä vaiheessa. Ja uskon että meidän - etenkin tammikuun 20. virkavalansa vannovan (USA:n) uuden johdon, kumman puolueen tahansa - on varmistettava, että vahvistamme liittolaisiamme, siteitämme jokaiseen Naton jäseneen.

Meidän on varmistettava, että tämä on ryhmä jonka varaan voidaan laskea, kun puolustamme toisiamme tämän päivän erittäin vaarallisessa maailmassa.

GIBSON: Ja te katsotte että Georgia on USA:lle sotaan lähdön arvoinen jos Venäjä tekee miehityksen?

PALIN: Katson, että pienet demokraattiset valtiot joihin suuremmat hyökkäävät, on jotain jota vastaan meidän on oltava valppaita. Meidän on oltava tietoisia seurauksista, jos suurempi valtio kykenee valloittamaan pienemmän demokraattisen maan.

Ja meidän on oltava valppaina. Meidän on osoitettava tukea, tässä tapauksessa, Georgialle. Tuki jota voimme näyttää ovat tässä tapauksessa ehkä taloudelliset sanktiot Venäjää vastaan, jos tämä on se mihin se johtaa.

Sen ei tarvitse johtaa sotaan eikä sen tarvitse johtaa, kuten sanoin, kylmään sotaan. Mutta taloudelliset sanktiot, diplomaattinen painostus, ja jälleen kerran, luottaminen liittolaistemme apuun auttaa meitä tässä tehtävässä pitää silmällä Venäjää ja Putinia ja hänen haluaan kontrolloida ja kontrolloida paljon enemmän kuin pienemmät demokraattiset maat tekevät.

Hänen missionsa, jos se on myös Venäjältä ja Venäjän läpi tulevien energiavarojen kontrollointi, on vaarallinen asetelma maailmassa, jos sallimme sen tapahtua.

Sarah Palinilta kysyttiin hänen kirkossa pitämästään puheesta, jossa hänen on väitetty sanoneen Irakin sotaa Jumalan tahdoksi. Todellisuudessa hän sanoi puheessa rukoilevansa, että sota on Jumalan tahto.

PALIN: Viittaus siinä on toistoa Abraham Lincolnin puheesta, jossa hän sanoi - ensiksikin, hän totesi ettei ikinä voi olettaa tietävänsä mikä on Jumalan tahtoa. En voisi ikinä olettaa tietäväni Jumalan tahtoa tai puhua Jumalan sanoja.

Mutta Abraham Lincoln sanoi, ja sen toistin kommenteissani, että meidän ei pidä rukoilla että Jumala on puolellamme sodassa tai muulloin, mutta rukoilla että olemme Jumalan puolella.

Siitä siinä kommentissa oli kyse, Charlie. Ja uskon, että tämä sota islamilaisia ääriterroristeja vastaan on oikein. Se on valitettava asia, koska sota on helvettiä ja minä vihaan sotaa. Ja Charlie, tänään on päivä jolloin lähetän esikoiseni, poikani, teini-ikäisen poikani yli meren 4000 muun prikaatinsa ihanan amerikkalaisen miehen ja naisen kanssa taistelemaan maamme, demokratiamme, vapauksiemme puolesta.

Charlie, ne ovat vapauksia jotka liian moni meistä ottaa itsestään selvinä. Minä vihaan sotaa ja haluan nähdä sodan loppuvan. Me lopetamme sodan kun näemme voiton, ja Irakissa voitto alkaa näkyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?