Betancourtin vapauttajat tekivät sotarikoksen - käyttivät vaatteissaan Punaisen Ristin symbolia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Betancourtin vapauttajat tekivät sotarikoksen - käyttivät vaatteissaan Punaisen Ristin symbolia

Kolumbialaiset sotilaat käyttivät vaatteissaan Punaisen Ristin symbolia operaatiossa, joka pelasti 15 panttivankia Farc-sissien kynsistä. Vapautettujen joukossa oli kolumbialais-ranskalainen poliitikko Ingrid Betancourt.

Punaisen Ristin symboli vilahtaa kolumbialaississien kuvaamalla videolla pelastusoperaatiosta, joka vapautti Ingrid Betancourtin (kesk.) ja 15 muuta panttivankia.

16.7.2008 11:46

CNN kertoo, että sille näytetyt kuvat todistavat, että kolumbialaisten erikoisjoukkojen vaatteissa oli Punaisen Ristin symboleita. Se rikkoisi Geneven sopimusta, joka laskee humanitaaristen liikkeiden tunnusten oikeudettoman käytön sotarikokseksi.

CNN:n mukaan kuvia tarjonnut sotilaslähde pyysi niistä liian kovaa hintaa, eikä CNN voinut siksi ostaa ja julkaista otoksia.

CNN:n sivulla on kuitenkin sotilaiden pelastusoperaatiosta kuvaama video, jossa vilahtaa suurella todennäköisyydella Punaisen Ristin symboli.

Jos humanitaaristen järjestöjen symbolia käytetään väärin, se voi vaarantaa niiden toimijoiden uskottavuuden joka puolella maailmaa ja vaarantaa heidän henkensä.

- Oikeudeton käyttö saattaa heikentää Punaista Ristiä ja sen puolueettomuutta, kansainvälisen oikeuden asiantuntija Mark Ellis sanoo CNN:lle.

Aiemmin on kerrottu, että vapautusoperaation sotilaat olivat pukeutuneet sisseiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?