Ulkomaat

Nostaako Suomi esiin Kiinan ihmisoikeudet?

Julkaistu:

Suomella on EU:n puheenjohtajamaana tilaisuus ottaa esille Kiinan ihmisoikeusongelmat, kun Aasian jättiläismaan pääministeri Wen Jiabao saapuu Helsinkiin lauantaina.

Yksi kuumista kysymyksistä on Kiinan elinsiirtobisnes, jonka karmeat yksityiskohdat tuore kanadalainen tutkimusraportti näyttää vahvistavan tosiksi.

Raportissa on mm. siteerattu puhelinkeskustelua, jossa munuaispotilaana esiintyvä soittaja tiedustelee Zhengzhoun yliopistosairaalan tohtorilta, onko tarjolla Falun Gongin jäsenen elimiä.

Valtion vihollisina pidettyjä Falun Gong -mietiskelyliikkeen jäseniä vangitaan järjestelmällisesti ja heistä valitaan sopivat elintenluovuttajat. Sen jälkeen vangit murhataan, heidän elimensä otetaan talteen ja kaupataan halukkaille ostajille sekä Kiinassa että länsimaissa.

Raporttiin tuo uskottavuutta se, että sen laatijat ovat työskennelleet Falun Gongista ja muista järjestöistä riippumattomasti. David Kilgour on entinen pitkän linjan parlamentaarikko ja Aasian ja Tyynenmeren alueesta vastannut Kanadan apulaisulkoministeri. David Matas puolestaan on arvostettu ihmisoikeusjuristi.

- Kaikki syytöksiä tukevat tutkintalinjat tuottivat tuloksia, syytöksiä vastaan puhuvat taas eivät johtaneet mihinkään, Matas sanoi eilen Helsingissä.

Kilgourin ja Matasin kohtelu Suomessa ei kuitenkaan lupaa hyvää siinä suhteessa, että asia otettaisiin esiin sunnuntain Asem-kouksessa. Huippukokouskiireisiin vedoten ulkoministeriö ei suonut kaksikolle edes lyhyttä tapaamista ministeri Erkki Tuomiojan kanssa. Ulkoministeriöstä vakuutetaan kuitenkin, että ihmisoikeuksista puhutaan tapaamisissa Kiinan johdon kanssa.

Kilgourin ja Matasin eilen lehdistölle esitellyt vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala vaatii valtionjohtoa keskustelemaan elinsiirroista Kiinan kanssa.

- Olisi epäeettistä, jos Suomen hallitus ei ottaisi tätä asiaa esille keskusteluissa Kiinan hallituksen kanssa, Hautala sanoi toimittajille.