Verilöyly elokuvana - katso traileri - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Verilöyly elokuvana - katso traileri

Palkittu animaatioelokuva tekee tiliä Sabran ja Shatilan joukkomurhasta. Uhrit haluavat kuitenkin oikeutta, eivät anteeksipyyntöjä

25.3.2009 7:25 | Päivitetty 25.3.2009 7:32

Katsojan silmät eivät pääse irti valkokankaasta, jonka täyttää kasa ruumiita. Niiden joukossa, kivikasan alta, pilkottaa pienen lapsen pää.

Armoton kuva armottomasta elokuvasta: israelilainen Ari Folman tekee animaatiofilmissään Waltz with Bashir tiliä Sabran ja Shatilan palestiinalaispakolaisten verilöylystä Beirutissa syyskuussa 1982.

Joukkomurhassa tapettiin sadoittain palestiinalaisia - heistä suuri osa naisia, lapsia ja vanhuksia.

Palkittu elokuva ei ole ohjelmistossa Libanonissa, mutta se kiertää siellä jo dvd-kopioina. Sitä on myös esitetty epävirallisessa teatterissa Beirutissa.

- Se on oikein hyvä elokuva, mutta valitettavasti se toistaa samaa kaavaa, sanoo Libanonin palestiinalaispakolaisten ihmisoikeuksia puolustavan Frontiers-järjestön työntekijä Samira Trad IS:lle Beirutista.

Trad katseli elokuvan työtovereidensa kanssa.

- Israelilaiset ovat taitavia. He osoittavat sanansa länsimaille ja kertovat, kuinka pahoillaan he ovat. Mutta he eivät kuitenkaan koskaan lopeta pahojen asioiden tekemistä, Trad pohti.

Ari Folman keskittyy elokuvassaan israelilaissotilaisiin, jotka suojasivat kristittyjä liittolaisiaan Beirutin piirityksen aikana. He seurasivat mitään tekemättä kristittyjen hyökkäystä palestiinalaisleireihin.

Folman ei säästä Israelin korkeinta johtoa - hallitus ja kenraalit antoivat tietoisesti tappajien riehua.

Palestiinalainen Kassem Aina ei ole nähnyt elokuvaa, mutta hän haluaisi esittää sen verilöylyn eloonjääneille. Kassem Aina johtaa Beit Aftal -järjestöä, joka järjestää Sabran ja Shatilan asukkaille sosiaali- ja koulutusapua. Hän käy leireillä lähes päivittäin.

- On hyvä jos israelilaiset sotilaat sanovat olevansa pahoillaan, mutta se ei riitä, Aina sanoi IS:lle Beirutista.

- Ariel Sharonin ja hänen upseereidensa pitäisi joutua oikeuden eteen.

Sharonin kohdalla toivomus tulee myöhässä. Verilöylyn aikainen puolustusministeri on maannut jo kolme vuotta koomassa. Sharon yritettiin saada tuomiolle Belgiassa 2001, mutta oikeusjuttu kuivui kokoon.

Teurastuksen toteuttaneiden kristittyjen falangistien johtaja Elie Hobeika tapettiin pommi-iskussa 2002, mutta miliisijoukkion muita päälliköitä ei ole koskaan otettu kiinni.

- Jotkut heistä ovat yhä Libanonissa, jotkut ulkomailla. Heitä ei ole tuotu tuomioistuimeen, Aina kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?