Virossa jännitetään vaaleja - reformipuolue voittamassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Virossa jännitetään vaaleja - reformipuolue voittamassa

Viron parlamenttivaalien selväksi voittajaksi näytti sunnuntai-iltana nousevan pääministeri Andrus Ansipin johtama reformipuolue. Se sai ennakkoäänistä 27 prosenttia, kun toinen hallituspuolue keskusta jäi runsaaseen 21 prosenttiin. Ennakkoon kyselyt lupasivat puolueille lähes tasatulosta.

4.3.2007 17:16 | Päivitetty 4.3.2007 21:18

Ennakkoäänien tulos julkistettiin Virossa heti kun äänestyspaikat sulkeutuivat kello 20. Ennakkoon äänesti viidennes äänioikeutetuista. Lopullisen äänestystuloksen oli määrä selvitä puoleenyöhön mennessä.

Aivan keskustan kantaan näytti ajaneen oikeisto-opposition Isänmaan ja Res Publican liitto IRL, jota johtaa ex-pääministeri Mart Laar. Sillä oli ennakkoäänistä vajaat 21 prosenttia, eli lähes yhtä paljon kuin keskustalla.

Parlamenttipaikkoja olivat saamassa myös sosiaalidemokraatit, vihreät ja nykyisen hallituksen kolmas puolue kansanliitto.

Oikeistohallituksenmahdollisuus häämöttää

Presidentti Toomas Hendrik Ilves on luvannut nimittää hallituksen muodostajan tehtävään voittaneen puolueen johtajan, joka nyt siis mitä ilmeisimmin on reformipuolueen Ansip.

Ennakkoon Virossa pidettiin varsin todennäköisenä nykyisen hallituspohjan jatkoa, mutta vaalitulos saattaa tarjota aineksia muihinkin ratkaisuihin.

Jos sekä reformipuolueen että IRL:n kannatus säilyy myös lopullisissa vaalituloksissa yhtä vahvana kuin ennakkoäänissä, oikeistopuolueet voivat saada yhdessä niukan enemmistön parlamenttiin.

Savisaaren keskusta ja Ansipin reformipuolue ovat ideologisesti niin etäällä toisistaan, että reformipuoluetta saattaa houkutella yhteistyö enemmän samoilla linjoilla olevan IRL:n kanssa.Hallituspuolueet ovat jyrkästi eri mieltä niin verotuksesta kuin Tallinnan keskustan kiistellyn neuvostopatsaan kohtalosta. Reformipuolue ja IRL taas haluavat molemmat säilyttää nykyisen tasaveromallin ja siirtää Pronssisoturin pikaisesti muualle Tallinnan keskustasta.

Vaalien yksi voittaja on Viron vihreät, joka ääntenlaskun alkuvaiheissa näytti saavan parlamenttiin seitsemän paikkaa. Puolue perustettiin vasta marraskuussa, ja se on sen jälkeen vauhdilla noussut näkyvään rooliin Viron politiikassa.

(STT-IS)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?