Kahlekuningas Houdinia epäillään vakoojaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kahlekuningas Houdinia epäillään vakoojaksi

Maailman kuuluisimman taikurin Harry Houdinin kuolemasta on kulunut jo tovi, mutta karkaamisen mestarin elämästä tihkuu yhä uutta skandaalinkäryistä tietoa.

3.11.2006 7:08

Tuoreessa elämäkertakirjassa väitetään, että sankarin sädekehää kantanut Houdini olisi ollut vakooja, joka murhattiin.

Kirja Houdinin salainen elämä: Yhdysvaltain ensimmäisen supersankarin synty julkistettiin tällä viikolla, kun taikurin kuolemasta tuli kuluneeksi tasan 80 vuotta.

Teoksen kirjoittaneet William Kalush ja Larry Sloman kertovat, että uudet tiedot perustuvat brittiläisen mestarivakoojan William Melvillen päiväkirjaan, jossa oli useita viittauksia Houdiniin.

Scotland Yardissa työskennellyt Melville oli avittamassa Houdinin uraa Euroopassa. Hän antoi kahlekuninkaan karata lontoolaisessa teatterissa poliisin käsiraudoista, ja taikurin uskotaan vastapalvelukseksi auttaneen Scotland Yardia.

Sen lisäksi, että Houdini keräsi tietoja Scotland Yardille, hänen väitetään auttaneen myös Yhdysvaltain salaista palvelua. Hän piti muun muassa silmällä Venäjän anarkisteja ja jahtasi väärentäjiä. Kirjan mukaan maailmaa kiertäneen taikurin ura oli mainio peite vakoilulle.

Houdini ei kuitenkaan selvinnyt spiritualisteiksi itseään kutsuvan uskonlahkon vainosta. Ryhmä uskoi kuolleiden jälleennäkemiseen ja Houdini pystyi taikurina paljastamaan monia temppuja, joita ryhmä käytti surevien omaisten huijaamiseksi.

Kirjan mukaan on varsin todennäköistä, että spiritualistit olivatkin järjestäneet Houdinin murhan vuonna 1926. Houdinia hakattiin kahdesti vatsaan hieman ennen hänen kuolemaansa. Ensimmäisellä kerralla asialla oli opiskelija, joka halusi yllätysiskulla testata taikurin väitettä siitä, että hän kesti koviakin lyöntejä vatsaansa.

Toisella kerralla asialla oli tuntematon mies hotellin aulassa. Virallisesti kuolinsyyksi kirjattiin sairaalassa puhjennut umpisuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?