YK-diplomaatti soitti turhaan apua Bagdadin raunioista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK-diplomaatti soitti turhaan apua Bagdadin raunioista

YK sai vastikään pystytettyä 3,5-metriä korkean betonisen turva-aidan Bagdadin-päämajansa ympärille, mutta se ei pystynyt estämään historian pahinta järjestöä vastaan suunnattua terrori-iskua.

20.8.2003 0:00

Betoniautoon sijoitettu järeä autopommi tuhosi suuren osan päämajana toimineesta entisestä Canal-hotellista ja surmasi YK:n Irakin-erityislähettilään Sergio Vieira de Mellon ja ainakin 19 muuta ihmistä.

De Mello jäi kolmekerroksisen toimistosiiven sorruttua raunioihin eloon, mutta pelastusyrityksistä huolimatta hän kuoli myöhemmin illalla.

- Kuorma-auto oli pysäköity sellaiseen paikkaan rakennuksen edustalle, että pommi vaikutti väkisinkin hänen toimistoonsa, joka oli toisessa kerroksessa tässä yllämme, Yhdysvaltain Irakin-hallinnon johtaja Paul Bremer sanoi vieraillessaan tuhopaikalla.

Bremer vihjasi suoraan, että ilmeisen tarkkaan suunniteltu isku oli tähdätty nimen omaan de Melloa vastaan ja siten suoraan päin YK:n kasvoja. Brasilialaisdiplomaatti oli YK:n arvoltaan korkein virkailija Irakissa ja pääsihteeri Kofi Annanin henkilökohtainen valinta tehtävään.

Pelastajat ehtivät raunioihin hautautuneen de Mellon luokse, kun tämä oli vielä hengissä. He puhuivat hänen kanssaan ja juottivat hänelle vettä raivaustöiden aikana, mutta pelastusyritys ei onnistunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?