Ruotsin vapunvietto alkoi kuninkaallisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin vapunvietto alkoi kuninkaallisesti

Ruotsissa vapunvietto alkoi keskiviikkona perinteisesti kuningas Kaarle XVI Kustaan syntymäpäiväjuhlinnalla jo puolilta päivin. 62-vuotta täyttänyt kuningas otti vastaan kansalaisten onnittelut Tukholman kuninkaanlinnan sisäpihalla.

30.4.2008 15:40

Maavoimien harmaisiin pukeutunut kuningas ja prinssi Carl Philip ottivat yhdessä vastaan kunniavartion. Kun Skeppsholmenin saarelta ammutut 21 kunnialaukausta olivat kumahdelleet, koko kuningasperhe tervehti kansaa linnan parvekkeelta. Aurinko paistoi ja kaikki olivat keväisen kepein ja iloisin mielin.

Talouslehti Dagens Industri tiesi tosin kertoa, että kuninkaan osakesalkku on alkuvuodesta menettänyt arvostaan kolmanneksen eli noin 10 miljoonaa euroa. Kuningas omistaa muun muassa Ericssonin, Scanian, Skanskan ja Saabin osakkeita.

Ruotsin poliisilla oli vapunaattona paljon isompi huoli. Vappu on Ruotsin nuorten suurin hummausjuhla. Nuoriso kokoontuu puistoihin ja vetää pään täyteen. Koska aaton ja vapun säästä näytti tulevan erityisen korea ja lämmin, Tukholman poliisi oli pyytänyt vahvistusta naapurikunnista.

Lämmin sää veti kosolti väkeä ihailemaan vapunaaton kokkoja, joita rannoilla ja puistoissa poltettiin kosolti. Niitä poltettiin kevään juhlistamiseksi muun muassa Rålambshovin rantapuistossa ja Riddarholmenin rannassa Tukholman ydinkeskustassa.

Myös vapunpäivän viettoa ruotsalaiset jatkavat perinteisin menoin. Torstaina iltapäivällä Tukholman keskustaa halkoo neljä vappumarssia: sosiaalidemokraattien, vasemmistopuolueen, syndikalistien ja kommunistisen puolueen. Demarien ja vasemmistoliiton puoluejohtajat Mona Sahlin ja Lars Ohly puhuvat Göteborgissa ja Malmössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?