Jordanian poliisi pidätti useita hotelli-iskuista epäiltyjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jordanian poliisi pidätti useita hotelli-iskuista epäiltyjä

Jordanian poliisi on pidättänyt maan pääkaupungissa Ammanissa useita eilisistä pommi-iskuista epäiltyjä. Kolmessa hotellissa lähes yhtäaikaisesti räjäytetyt pommit surmasivat ainakin 56 ihmistä ja haavoittivat noin sataa.

10.11.2005 0:00

Suurin osa kuolleista oli jordanialaisia. Ulkomaalaisia kuolonuhreja kerrotaan olevan 12. Surmansa saaneiden joukossa oli tiettävästi yksi amerikkalainen, yksi israelilainen sekä useita palestiinalaisia ja kiinalaisia.

Suomalaisia ei tiettävästi ole kuollut tai haavoittunut, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Irakin al-Qaida-verkosto on ilmoittanut tehneensä itsemurhaiskut Ammanissa. Jordanialaissyntyisen Abu Musab al-Zarqawin johtama ryhmä julkaisi internetissä lausunnon, jossa se uhkasi hyökkäysten jatkuvan. Al-Zarqawi johtaa al-Qaidan iskuja Irakissa, ja hänet on kotimaassaan tuomittu poissaolevana kuolemaan.

Viestin aitoutta ei ole pystytty varmistamaan, mutta sekä Jordanian että Yhdysvaltain viranomaiset totesivat eilen, että itsemurhaiskut "kantavat al-Qaidan tunnusmerkkejä".

Kolme iskua muutamassa minuutissa

Terroristit iskivät eilisiltana yhdeksän aikaan paikallista aikaa kolmeen hotelliin Ammanissa. Pommit räjähtivät lähes samanaikaisesti Radisson SAS, Grand Hyatt ja Days Inn -hotelleissa, jotka kaikki ovat länsimaisten matkailijoiden ja liikemiesten suosiossa.

Jordania vahvisti, että Itsemurhaiskuista kaksi tehtiin räjäyttämällä pommivyöt hotellissa. Kolmannen iskun tekijä räjäytti itsensä autossa.

Radisson-hotellissa pommi-isku lopetti julmalla tavalla hääjuhlan. Osa juhlavieraista ei koskaan päässyt pois. Häitä oli juhlimassa räjähdyshetkellä ainakin 300 ihmistä. - Ensin luulimme, että häiden kunniaksi oli järjestetty ilotulitus, mutta sitten näin kuinka ihmisiä vaipui maahan, Ahmediksi esittäytynyt häävieras kertoi AP:lle.

- Näin verta. Ihmisiä kuoli. Se oli rumaa, hän kuvaili.

Iskut järkyttivät alueen rauhallisimpiin maihin lukeutuvaa Jordaniaa, joka on tähän asti tunnettu turvallisena saarekkeena sekasortoisen Irakin naapurissa. Eri puolilla maata tuhannet ihmiset kokoontuivat kaduille osoittamaan suuttumustaan iskujen vuoksi.

- Nämä ovat raukkamaisten ihmisten vastenmielisiä tekoja, 15-vuotias koululainen Hossam huusi.

Jordania oli iskujen jälkeen valmiustilassa. Lentokenttien valvontaa lisättiin ja poliisit partioivat Ammanin hotelleissa. Rajat suljettiin ja avattiin uudelleen vasta torstaiaamuna.

Jordanian hallitus on avannut linjan, josta voi tiedustella alueella olevista turisteista. Puhelinnumero on 962-6-56784444.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?